Отидете към основна версия

4 482 132

Руснаците демилитаризираха сейфове с пари в Мариупол

  • мародери-
  • мариупол-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • пари-
  • кражба

Окупаторите продължават да разграбват Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската окупаторска армия в Мариупол успешно демилитаризира сейфове с пари. Опразнени са били депозитите на клиенти на Първа украинска международна банка (ПУМБ).

Петър Андрющенко, съветник в местната управа, заяви, че нашествениците са влезли в ПУМБ и са ограбили абсолютно всичко от сейфовете. Не е ясно каква е откраднатата сума и колко мариуполци са държали там спестяванията си.

Това е поредна мародерска проява на руската окупаторска армия, която започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари. Гради Мариупол беше изравнен със земята, а голяма част от цивилните жители не успяха да избягат и бяха убити от руските военнопрестъпници.

Защитниците на „Азовстал“ в Мариупол героично държаха линията около два месеца, отклонявайки силите на врага и не му позволявайки да се придвижи в други посоки. Руските окупатори унищожиха „Азовстал“, като обстрелваха територията на завода с ракети и бомби, стреляха от артилерия и танкове, докато извършваха наземни атаки и щурмове. На 16 май Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че висшето военно командване е дало заповед на командирите на подразделенията, които са в „Азовстал", да спасят живота на личния състав.

След като беше разгромена в Киевска област, руската армия съсредоточи атаките си на изток и на юг в Украйна, опитвайки се да окупира нови украински територии. Събрани са доказателства за 25 000 военни престъпления, извършени от руските войници в Украйна. Постоянни са и случаите и кражби от страна на руската армия, която изнася всичко ценно от домовете на местните, както и от магазини и банки.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: