Отидете към основна версия

4 265 114

Кремъл продължава с номерата: "Газпром" се нуждае от документи, за да позволи връщането на турбината за "Северен поток 1"

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • турбина

Миналата седмица високопоставен мениджър от "Газпром" каза, че доставянето на турбината след извършеното обслужване не е в съответствие с договора, както и че тя е била изпратена в Германия без съгласието на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският енергиен гигант "Газпром" очаква документи, които ще позволят връщането от Германия в Русия на обслужената газова турбина, която е част от съоръжението "Северен поток 1". Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По-рано Москва намали доставките на газ през ключовия газопровод "Северен поток 1", захранващ Европа с руско синьо гориво, като само до една пета от капацитета за пренос се реализира. Русия обоснова намалените потоци с технически проблеми с газовите турбини, доставяни от "Сименс енерджи" (Siemens Energy).

Пред Интерфакс Песков също така каза, че има проблеми и с друг компонент от газопровода, но техниците от "Сименс енерджи" "не бързат да го ремонтират", съобщи ДПА.

Първата турбина, която е в центъра на енергийния спор, е задържана в Германия, след като беше ремонтирана в Канада, а Русия твърди, че са необходими документи, удостоверяващи, че тя не попада под ограниченията, наложени от западните санкции.

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Русия няма причина да задържа връщането на турбината на нейна територия. Тя може да бъде доставена, но някой трябва да я поиска, добави Шолц, визирайки руската компания "Газпром".

Дори ако Русия си върне турбината, Шолц предупреди, че Германия може да се сблъска с още смущения (в доставките) занапред, и че договорите за доставка може да не бъдат спазени.

Миналата седмица високопоставен мениджър от "Газпром" каза, че доставянето на турбината след извършеното обслужване не е в съответствие с договора, както и че тя е била изпратена в Германия без съгласието на Русия.

След изказването на канцлера Шолц, на свой ред думата взе и главният изпълнителен директор на "Сименс енерджи" Кристиан Брух, който потвърди, че се водят преговори с "Газпром", но не се е стигнало до споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания