Отидете към основна версия

7 742 128

Северна Македония е готова да даде бойните си самолети на Украйна

  • су-25-
  • украйна-
  • изтребител-
  • северна македония-
  • т-72

През пролетта на 2003 г. страната обяви, че няма нужда от бойни самолети, а през 2004 г. самолетите са били консервирани

Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония (РСМ) ще дари четирите си бойни самолета на Украйна. Те не са летели от 20 години. Армията ги е закупила по време на вътрешния конфликт с албанските бойци през 2001 година от Украйна. Министерството на отбраната все още не е потвърдило дали четирите Сухой "СУ-25" ще бъдат върнати в страната им на произход, информира скопският телевизионен канал "Телма"

Самолетите се намират в хангари в базата в Петровец и са консервирани. През юни 2001 г., по време на конфликта, Скопие закупи четири бойни самолета Сухой СУ-25 от Украйна - три едноместни и един двуместен. Самолетите са извършили няколко бойни полета в рамките на етническия конфликт от 2001 г. в подкрепа на сухопътните операции на силите за сигурност.

През пролетта на 2003 г. страната обяви, че няма нужда от бойни самолети, а през 2004 г. самолетите са били консервирани. На следващата година Министерството на отбраната официално отписа самолетите от регистрите на оборудването и поддръжката на въоръжените сили.

С влизането на Северна Македония в НАТО авиацията не е сред изброените военни характеристики. Наскоро Скопие дари на Украйна танкове Т-72. Официална Москва реагира остро на това решение, а говорителят на руското МВнР Мария Захарова посочи, че дарението е голяма грешка на властите в Скопие, "която допринася за продължаването на престъпна дейност на режима в Киев срещу мирното население в Донбас".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: