Отидете към основна версия

6 052 38

Путин знае как да навреди на Байдън

  • владимир путин-
  • сащ-
  • русия-
  • джо байдън-
  • бритни грайнър

Байдън реагира гневно на присъдата на баскетболистката

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин има начин да навреди на Джо Байдън и да го накара да изглежда слаб - и руският президент вероятно ще върти ножа толкова дълго, колкото му е изгодно. Това коментира Си Ен Ен, предаде News.bg.

Присъдата от девет години затвор, произнесена в четвъртък на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър за внасяне на по-малко от грам масло от канабис в Русия, е част от по-голяма игра. Играчът на "Финикс Меркюри" се превърна в пешка, тъй като войната на Русия в Украйна доведе отношенията между САЩ и Русия до нивото на Студената война. Вашингтон вече предложи размяна на затворници. За Грайнър и другия лишен от свобода американец Пол Уилън той е готов да предаде осъдения за трафик на оръжие Виктор Бут, известен още като "Търговеца на смъртта", в рамките на това, което изглежда като едностранна размяна. Русия обаче води трудна сделка и иска връщането на полковник от вътрешната си шпионска служба, който миналата година беше осъден за убийство в Германия.

Путин има две неща, които Байдън няма: време и изолация от политически натиск. Русия знае, че президентът на САЩ е изправен пред все повече призиви да върне Гринър у дома. Неуспехът му да го направи го кара да изглежда безсилен. И тъй като Русия се бори под ударите на американските санкции, които до голяма степен са я откъснали от световната икономика, Путин няма никакъв стимул да улеснява живота на Байдън. "Те знаят колко много го искаме. Те виждат колко силно президентът е подложен на натиск да постигне сделка", казва Бет Санър, бивш заместник-директор на Националното разузнаване.

Наблюдателите на Русия казват, че съдебният процес в Москва, включително признаването на вината на Грайнър, извинението и присъдата, са част от хореографията, която в крайна сметка може да подготви почвата за размяна на затворници. Руските адвокати на Грайнър разкритикуваха присъдата, като заявиха, че тя не отчита доказателствата, и обещаха да обжалват.

Байдън реагира гневно на присъдата на Грайнър, като призова тя да бъде незабавно освободена и заяви, че присъдата е "неприемлива". Но забележките му сякаш бяха предназначени по-скоро за успокоение на семейството на Грайнър и на участниците в кампанията за нейното освобождаване, отколкото на Путин. По стечение на обстоятелствата руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бяха на срещата на външните министри от Югоизточна Азия в Камбоджа, когато бе произнесена присъдата. Ако трябва да се преговаря, те теоретично биха могли да се срещнат, въпреки че отношенията между САЩ и Русия са толкова хладни, че това изглежда малко вероятно. За нещастие на Грайнър и Уилън те са чипове в една жестока геополитическа интрига. Така че може да мине известно време, преди да се стигне до размяна на затворници.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания