Отидете към основна версия

694 10

Още шест кораба получават разрешение за износ на украинско зърно

  • кораб-
  • зърно-
  • украйна-
  • украинско-
  • пристанище

Тези кораби трябва да вземат зърно от Украйна, която е блокирана от началото на пълномащабната инвазия на Русия

Източник: БГНЕС

Съвместният координационен център в рамките на Инициативата за черноморско зърно на ООН позволи на шест кораба да преминат през морския хуманитарен коридор в Черно море.
Тази информация беше публикувана от Гласът на Америка с позоваване на СКК, съобщава Укринформ.

Тези кораби трябва да вземат зърно от Украйна, която е блокирана от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

Както беше отбелязано, два от тези кораби – MV Kafkam Etler и MV Zelek Star – вече са проверени в Мраморно море и могат да се насочат към Черноморск, Одеска област, за да се натоварят.

Съгласно процедурите, договорени от СКК, всички участници в инспекцията координират работата си със своите военни и други съответни органи. Това е необходимо, "за да се даде възможност за безопасно преминаване на търговски кораби в рамките на Черноморската инициатива за зърно".

„Участниците в Съвместния координационен център подчертават, че ще следят внимателно преминаването на кораби с украинско зърно през морския хуманитарен коридор“, се казва в съобщението.

Както беше съобщено, Украйна, Турция и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подписаха инициативата за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от пристанищата Одеса, Черноморск и Южен по предложение на ООН в Истанбул на 22 юли.

Корабите, превозващи зърно от Украйна за износ, са защитени от специална буферна зона от 10 морски мили (около 18,5 км).

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: