Отидете към основна версия

2 047 25

Над 650 000 тона храни се изнасят от Украйна

  • украйна-
  • износ-
  • антионио гутериш-
  • турция-
  • инспекция

Това става възможно благодарение на "продуктовата сделка"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 650 000 тона храни от Украйна се изпращат на световните пазари като част от изпълнението на „продуктовата сделка“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки в Съвместния координационен център в Истанбул.

„Току-що се завърнах от Мраморно море, където групи инспектори от Украйна, Русия, Турция и ООН провеждат съвместни инспекции на кораби, преминаващи през Черно море на път към украинските пристанища и обратно. Видях Brave Commander, нает от Световната продоволствена програма, който чака да отплава до Африканския рог, за да достави необходимата помощ на страдащите от остър глад“, каза той.

Генералният секретар посочи, че предишния ден е посетил пристанището в Одеса, където е извършено натоварване на други кораби.

Той припомни необходимостта да се осигури безпрепятствен достъп до световните пазари на руски храни и торове, „които не са обект на санкции“.

"Важно е всички правителства и частният сектор да работят заедно, за да ги изведат на пазара. Без тор през 2022 г. може да няма достатъчно храна през 2023 г.", добави той.

На 22 юли в Истанбул бяха подписани многостранни споразумения за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и за съдействие на Русия за износа на украинско зърно. Сделката, подписана от представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, включва износ на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, включително Одеса.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: