Отидете към основна версия

2 811 20

Лиз Тръс отказа да каже дали Макрон е приятел или враг

  • еманюел макрон-
  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • франция-
  • враг

Отношенията между двете страни не са перфектни в момента

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лиз Тръс отказа да каже дали Еманюел Макрон е „приятел или враг“ по време на предпоследните лидерски битки за властта в Лондон, предаде "Индипендънт".

Попитана дали френският президент Еманюел Макрон е “приятел или враг”, тя отговори: “не е ясно още”. “Ако стана премиер, ще го съдя по делата, а не по думите”, добави тя. Отношенията между Обединеното кралство и Франция се влошиха след Брекзит, като има разногласия за въпроси като риболова и имиграцията.

Когато му беше зададен същия въпрос, лидерският конкурент Риши Сунак веднага отговори, че президентът Макрон е „приятел“. По-рано той каза, че иска да пренастрои отношенията на Обединеното кралство с Европа, ако спечели надпреварата за наследник на Борис Джонсън.

По време на бързия кръг от въпроси и двамата кандидати бяха попитани дали биха предпочели да останат в асансьор с шотландския първи министър Никола Стърджън или лидера на лейбъристите сър Кийр Стармър.

Г-н Сунак се пошегува, че “предпочита да се качи по стълбите” – което доведе до огромен смях от публиката. Г-жа Тръс каза, че ще избере Никола Стърджън, така че да може да я “убеди да спре да бъде сепаратистка, докато стигнем до приземния етаж”.

Министърът на външните работи и кандидат за лидер на консерваторите Лиз Тръс увери, че е "готова да натисне ядреното копче", ако бъде избрана за наследник на Борис Джонсън на премиерския пост във Великобритания. "Смятам, че това е едно от важните неща, които трябва да можеш да направиш, за да бъдеш министър-председател. И аз съм готова да го направя'', категорична бе Тръс по време на снощния дебат с претендента ѝ Риши Сунак.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: