Last news in Fakti

26 Август, 2022 09:30 2 306 1

Франция отправи тежки обвинения към Великобритания

  • франция-
  • отпадъци-
  • великобритания-
  • ламанш-
  • боклуци-
  • море

Трима евродепутати от партията на Макрон изразиха сериозна загриженост за екологичните последици

Франция отправи тежки обвинения към Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Франция обвинява Великобритания, че използва Ламанша като място за изхвърляне на отпадни води, пише вестник "Дейли телеграф".

Трима евродепутати от партията на френския президент Еманюел Макрон изразиха сериозна загриженост за екологичните последици от изхвърляните от Великобритания отпадни води, които замърсяват моретата, миещи бреговете на европейския континент. В съвместно изявление те казаха, че Обединеното кралство е занижило значително своите екологични стандарти след излизането си от Европейския съюз. В писмо до Европейската комисия френските евродепутати се позовават на последните публикации в британския печат за изхвърлянето на отпадни води, като изразяват загриженост за отрицателните последици за морското биоразнообразие, включително за улова на рибарите и продукцията на мидените ферми. Замърсяването в Ламанша и Северно море е потвърдено, подчертават те.

Председателят на комисията по рибарство в Европейския парламент Пиер Карлескен разкритикува Обединеното кралство, че се отказва от екологичните ангажименти, които е поело по време на Брекзит, и застрашава усилията, положени от европейците през годините. През последната седмица британските водоснабдителни компании са критикувани, че изпускат непречистени отпадни води в реките и морето - нещо, което те имат право да правят само в много редки случаи, когато има много дъждовна вода. На практика обаче това се случва хиляди пъти годишно, пише "Дейли телеграф". Според британския всекидневник проблемът е резултат от това, че комбинираните канализационни системи не са модернизирани, за да се справят с обема вода.

Има обаче и засилен мониторинг на отпадните води. Доскоро компаниите не наблюдаваха своите преливници, което означава, че не са знаели колко често или колко точно вода изпускат те. Благодарение на обществения натиск обаче тази информация вече е достъпна, отбелязва "Дейли телеграф".

След проливния дъжд вчера Агенцията за околната среда препоръча на гражданите да не влизат във водата на повече от 20 плажа около английското крайбрежие, както и в река Уорф в Йоркшър. Комбинираните канализационни системи са често срещани в цяла Европа, но по-новите канализационни системи обикновено са разделени, което означава, че отпадните води не се смесват с дъждовната и при проливен дъжд не се стига до изпускане на отпадни води. В отговор на нападките говорител на британското правителство каза, че законът за околната среда е по-строг по отношение на качеството на водата, отколкото когато страната е била в ЕС. Освен това е приет закон, който задължава водоснабдителните компании да намалят честотата и обема на заустванията при дъждовни преливания и да инсталират нови монитори, за да докладват в реално време за всички канализационни зауствания.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    0 0 Отговор
    Как всичко между Франция и Англия започна да прилича на отношенията между други две държави от НАТО ?!...
Новини по държави: