Отидете към основна версия

1 546 11

Руските служби са шпионирали обучението на украински войници в Германия

  • украйна-
  • германия-
  • русия-
  • войници

Контраразузнаването се опасявало също, че руските служби се опитват да ликвидират избягали в Германия от Русия опозиционери или пък дезертьори от руските сили за сигурност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските служби са шпионирали обучението на украински войници да използват нови оръжия, протичащо във военни бази в Германия, включително в база на САЩ, пише днес германският седмичник "Шпигел", цитиран Франс прес.

Според изданието германското военно контраразузнаване Ем А Де разполага с улики за тези шпионски операции.

Наблюдавани са били по-конкретно базите в Идар-Оберщайн (Райнланд-Пфалц) и Графенвьор (Бавария) - последната е управлявана от американската армия.

Германското контраразузнаване съобщава например за паркирани коли край порталите на военни лагери.

В Идар-Оберщайн германската армия обучавала украински войници да използват самоходни гаубици, а в Графенвьор американски инструктори обучавали украинци да си служат с артилерийски системи западно производство.

Според контраразузнаването над учебните полигони неведнъж са прелитали малки дронове.

Освен това германските служби подозирали, че Русия се е опитвала да подслушва мобилните телефони на украинци, обучавани в Германия.

Контраразузнаването се опасявало също, че руските служби се опитват да ликвидират избягали в Германия от Русия опозиционери или пък дезертьори от руските сили за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: