Отидете към основна версия

6 560 38

„Руският мир“ в Херсон през погледа на един бесарабски българин:

  • бесарабски фронт-
  • сергей влаев-
  • бесарабски българи-
  • херсон-
  • украйна-
  • руски мир-
  • война-
  • русия-
  • окупатори

Ако някой е навън по това време - стреля се на месо

Снимка: БГНЕС/ EPA

Роденият в село Зара, Саратски район, Сергей Влаев, успя да напусне Херсон, преминавайки през 35 контролно-пропускателни пункта. Но преди това мъжът е живял два месеца в окупирания град, пише "Бесарабски фронт".

За това какво му се наложи да види със собствените си очи, Сергей разказа на своите съселяни, които все още не разбират какво е „руски мир“. Видеото с разтърсващия разказ на българина по-късно беше публикувано във Фейсбук от администратора на групата „Камчик исторически“ Олена Паслар.

„Ако някой мисли, че в Херсон сега е добре, каня ви там на адрес ул. Университетска, 108 – А, ап.1“, обръща се мъжът към съселяните си. По думите на Сергей той е напуснал града на 59-ия ден от окупацията. По това време вече било невъзможно да се остава там. За да изтеглят пари от банкомат, хората трябвало да чакат на опашка три дни, записвайки номерата на реда си на ръцете си. В същото време лимит за изтегляне бил едва три хиляди гривни (около 15 лв. - бел. БФ). Това е при условие, че сте клиент на Ощадбанк. Ако сметката ви е в друга финансова институция, само хиляда.

Цяла седмица в града не бе доставяна храна. След това на пазара се появили картофи. На опашката на сергията била повече от триста човека. После се появил лук…

„Комендантският час започва в седем часа. - продължава разказа си Сергей. - След това на улицата излиза БМП или БТР. Ако някой е навън по това време - стреля се на месо. Разхождат се по дворовете (нашествениците)... Харесват си някоя кола – чупят стъклото, палят и заминават. Ударили са се някъде по пътя или им е свършил бензинът – зарязват я и заминават... Ето такова е “руският мир“.. Сергей като по чудо е успял да напусне града. За да измине 120 километра, са му били нужни 15 часа. Сега мъжът е в родното си село. Днес той поздравява сънародниците си с Деня на независимостта на Украйна и чака победата.

Източник: Yug.today

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: