Отидете към основна версия

1 585 3

Военен преврат в Египет. Президентът е арестуван

  • египет-
  • президент-
  • мохамед мурси-
  • преврат-
  • военен преврат

Конституцията е суспендирана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на армията на Египет, генерал Абдел Фатах Сиси в телевизионно обръщение към нацията заяви, че президентът Мохамед Мурси е свален, предаде Би Би Си.

Генералът заяви, че Мурси не е отговорил на очакванията му на египетския народ. Конституцията на страната за момента е суспендирана.

 Призори Морси е бил прехвърлен в Министерството на отбраната, докато екипът му е задържан във военна сграда. Преди това всички бяха държани в клуба на Републиканската гвардия в президентския дворец.

Както Факти.бг съобщи снощи египетски военни завзеха всички ключови обекти в столицата Кайро и са започнали да заграждат с бодлива тел и да издигат барикади по периметъра на казармите на Националната гвардия, където в последните дни работеше президентът на страната Мохамед Мурси.

 
Най-малко 14 души са загинали тази нощ при сблъсъци в Египет, избухнали между опоненти и привърженици на сваления от власт президент Мохамед Мурси.
Най-ожесточени сблъсъци е имало в Александрия, Марса Матрух и Миния. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки мун изрази загриженост за събитията в Египет и призова за зачитане на правата на човека, за свобода на събранията, и възможност да се изразява гледна точка. „Намесата на военните във всяка държава по света е повод за безпокойство," заяви генералният секретар на ООН.

Американският президент Барак Обама също изрази дълбока загриженост във връзка с решението на египетските военни за отстраняване от власт на президента Мурси.

Обама подчерта необходимостта от бързо връщане към гражданско управление в страната и изрази надежда, че армията ще защити правата на всички египтяни.

Американските власти заявиха, че част от дипломатическия персонал и семействата на дипломатите ще бъдат евакуирани от Египет.

 

В телевизионно обръщение генерал Сиси съобщи непосредствените мерки предприети от военните и насочени към решаване на политическата криза:

- Конституцията е суспендирана. Специално създаден комитет ще разгледа основния закон на страната.

- Службата на Държавния глава временно и поверено на ръководителя на Конституционния съд.

- Правят се срещи, за да се уточни временно правителство от технократи, което да проведе предсрочни президентски избори.

- Всички незаконни дейности, ще бъде атакувани от силите за сигурност.

- Медиите ще бъдат цензурирани. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини