Отидете към основна версия

1 675 22

Киев: Мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ ще е най-трудната в историята ѝ

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия

Страните от Г-7 заявиха днес, че са дълбоко обезпокоени от риска от ядрен инцидент в централата и поискаха гаранции за свободния достъп на представителите на МААЕ до обекта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ ще бъде най-трудната в нейната история заради близостта на централата до бойните действия, заяви днес министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

"Предстоящата мисия на МААЕ ще бъде най-трудната в историята на агенцията заради боевете, водени от Русия в района около централата, както и защото те очевидно правят опити за легитимиране на присъствието си там", съобщи външният министър по време на посещение в Стокхолм.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обяви тази сутрин, че пътува към Запорожката АЕЦ - обект на обстрели през последните седмици, които породиха опасения за евентуален сериозен инцидент.

"Очакваме от изпратената мисия ясно становище за нарушенията на протоколите за ядрена сигурност", каза още Кулеба по време на общата пресконференция с премиера на Швеция.

Началникът на украинската дипломация повтори апела на Киев за изтегляне на руските сили от зоната на централата, като обвини Москва, че "поставя Украйна и целия свят в опасност от ядрен инцидент". Според него "Русия трябва да напусне района, като МААЕ и другите страни трябва да я накарат да го направи".

Пратениците на МААЕ трябва да пристигнат в Запорожката АЕЦ по-късно тази седмица, според Рафаел Гроси.

Страните от Г-7 заявиха също днес, че са дълбоко обезпокоени от риска от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ и поискаха гаранции за свободния достъп на представителите на МААЕ до централата.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: