Last news in Fakti

29 Август, 2022 21:09 917 0

Техеран: Ядрената сделка не може да бъде възстановена, ако разследването на МААЕ срещу Иран продължи

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • ебрахим раиси-
  • международна агенция за атомна енергия

Международната агенция за атомна енергия от години се опитва да получи отговори от Иран на въпроси за изкуствено създадени уранови частици, открити в необявени обекти в страната

Техеран: Ядрената сделка не може да бъде възстановена, ако разследването на МААЕ срещу Иран продължи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Иран днес предупреди, че международните инспектори трябва да прекратят своето разследване на изкуствено създадени уранови частици, открити в недекларирани обекти в страната, като част от каквато и да било пътна карта за възстановяване на ядрената сделка на Техеран със световните сили, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция по повод една година, откакто встъпи в длъжност, Ебрахим Раиси също така отправи заплахи срещу Израел и се опита да звучи оптимистично на фона на срива на иранската икономика и валута под тежестта на международните санкции.

Въпреки международното внимание, привличано от темата за ядрената сделка, разговорите по която висят на косъм във Виена, Раиси говори в продължение на повече от час, преди да спомене преговорите, отбелязва АП. Техеран и Вашингтон през последните седмици си размениха писмени отговори относно подробности по пътната карта, която би могла да доведе до отпадане на санкциите срещу Иран, който в замяна на това би ограничил своята бързо напредваща ядрена програма.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от години се опитва да получи отговори от Иран на въпроси за изкуствено създадени уранови частици, открити в необявени обекти в страната. Разузнавателни агенции от САЩ, западни страни и МААЕ твърдят, че в Иран е действала организирана програма за ядрени оръжия до 2003 година. Ислямската република отдавна отрича, че се опитва да се сдобие с ядрени оръжия.

Като страна членка на Договора за неразпространение на ядрените оръжия Иран е длъжен да обясни радиоактивните следи и да предостави уверения, те не са били използвани в програма за разработка на ядрени оръжия. Ислямската република беше разкритикувана от управителния съвет на МААЕ през юни, тъй като не отговори на въпроси за обектите по удовлетворителен за инспекторите начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА