Отидете към основна версия

12 084 367

Щурм! Украйна започна контраофанзива, за да си върне превзетите от Русия южни части на страната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • запорожка аец-
  • херсон

В ранната фаза на войната Москва бързо превзе части от Южна Украйна близо до брега на Черно море, включително Херсон, в рязък контраст с проваления си опит да щурмува столицата Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна днес обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява да си върне териториите в южната част на страната, превзети от руските сили от началото на инвазията – ход, който отразява нарастващата увереност на Киев на фона на доставките на западно въоръжение, предаде Ройтерс.

Новината идва и на фона на информацията за това, че екип от организацията за ядрена безопасност на ООН пътува към Украйна, за да инспектира Запорожката АЕЦ – превзета от руските сили през март, но все още управлявана от украински служители – която се превърна в гореща точка на военните действия.

"Днес започнахме настъпателни действия в различни направления, включително в региона на Херсон", заяви говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк, цитирана от украински обществени медии.

В ранната фаза на войната Русия бързо превзе части от Южна Украйна близо до брега на Черно море, включително Херсон, в рязък контраст с проваления си опит да превземе столицата Киев, припомня Ройтерс. Украйна използва високотехнологични доставени от Запада оръжия, за да поразява руски складове за боеприпаси и да причини хаос в линиите за снабдяване. Гуменюк каза на пресконференция днес, че Украйна е поразила над 10 такива склада през последната седмица и добави, че това "безспорно е отслабило врага". Тя отказа да даде подробности за контраофанзивата и каза, че руските сили в Южна Украйна все още са "доста мощни".

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда" в своя публикация в "Телеграм". Крим се намира до Херсонска област. "Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж", написа Аксьонов в канала си в "Телеграм".

Съобщенията в украинските медии за предполагаемо настъпление на украинските въоръжени сили в Херсонска област не отговарят на действителността, градът живее спокойно, заяви заместник-началникът на военно-гражданската администрация на областта Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС. "Това е фалшификат. Настъплението на украинските въоръжени сили е илюзия, филм. Никой не напредва, никой не отстъпва. Всичко това е фантазия. Живеем спокойно, развиваме се", каза Стремоусов.

По-рано местен депутат и съветник на управителя на Херсонска област заяви пред украинската телевизия, че украинските сили са предприели контраофанзива на юг. "Днес имаше мощни артилерийски атаки по вражеските позиции по цялата територия на окупираната Херсонска област. Това е съобщението, което чакахме от пролетта: че това е началото на края на окупацията на Херсонска област", каза Сергий Хлан пред телевизията, цитиран от Франс прес.

Той увери, че украинските сили имат преимущество на южния фронт след няколко удара в последните седмици срещу мостове в Херсонска област, които са имали за цел да затруднят логистиката на руската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 162 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: