Отидете към основна версия

1 545 0

Египет облян в кръв след свалянето на Морси

  • египет-
  • загинали-
  • мюсюлмански братя-
  • протести-
  • мохамед морси

Лидерът на Мюсюлмански братя зове:

Снимки ЕПА/БГНЕС

Мохамед Морси вече не е президент на Египет, след като бе свален от военните в страната. Сблъсъците в арабската страна обаче не стихват и в петък вечер доведоха до смъртта на най-малко 30 души на площад Тархир в Кайро.

Сблъсъците между привърженици на движението „Ислямски братя“ и опозицията възникнаха малко след предизвикателно обръщение на лидера на ислямистите Мохамед Бади, който каза на последователите си "Ние сме сигурни в обещанието на Аллах", че ислямистите ще бъдат победители и "Нека Господ да унищожава", имайки предвид светските опоненти на ислямисткото движение. "Нашите голи гърдите са по-силни от куршуми",  каза още Бади. Въпреки възгласа, той призова за спокойствие.

Силите за сигурност са открили огън и са убили най-малко трима членове на Братята по-рано през петъчния ден, когато демонстрантите с възгласи се приближили към барикадите на  Републиканския гвардейски щаб и приложили плакат на Морси там.

Последователите на сваления президент се запътили към площад Тахрир, където се събират протестиращите срещу Морси.

По време на безредиците и във втория по големина град на Египет Александрия са загинали 12 души, а други около 500 са ранени.

Анализатори смятат, че насилието в Египет може да се влоши, тъй като тълпите от привърженици на Братята растат. Тази ситуация може да бъде смекчена от страна на военните, но може и да доведе до още по-силно разделение в страната.

Салафистите в Египет, ултра-фундаменталистки ислямисти, които искат буквално тълкуване на религиозните закони и прилагането им в страната, "не са на същата страница" с „Мюсюлмански братя“, което говори за отслабване на религиозните структури в страната, обяснява Тайфик Кадим, старши сътрудник в института за политически изследвания Потомак във Вашингтон. "Те не искат да се качат на умиращ кон.“

Надер Бакар, един от лидерите на партия Нур на Салафи призова политическата ислямистка партия да търсят мирно решение и да се подчини на волята на хората на Египет.

Междувременно съдбата на самия Мохамед Морси остава неясна. Смята се, че той е задържан и е в министерството на отбраната. Много международни лидери призоваха Египет да се върне към принципите на демокрацията. САЩ оказват натиск на страната за връщането на сваления президент. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини