Отидете към основна версия

1 928 1

Египет пак облян в кърви. 46 загинали при сблъсъци

  • египет-
  • убити-
  • мюсюлмански братя-
  • мохамед морси-
  • кайро-
  • военни
Снимки ЕПА/БГНЕС

Нови вълни от смъртоносно насилие заляха преди изгрев слънце египетската столица. Най-малко 42-ма души са убити, а над 300 ранени при нападение пред щаба на Републиканската гвардия в Кайро, пише USA Today.

Кървавият инцидент, който повиши призивите за гражданската война, започна когато египетските войници и полицията се сблъскаха с ислямистите, протестиращи срещу свалянето на президента Мохамед Морси. Говорител на мюсюлманското движение „Ислямски братя“, заяви, че броят на загиналите включва пет деца.

Политическото крило на Мюсюлмански братя призова народа да се надигне срещу армията, която използва сълзотворен газ, гумени куршуми и палки срещу протестиращите.

Според военните, цитирани от АП, случилото може да се определи като опит за щурмуване на щаба на Републиканската гвардия.

Говорителят на ислямисткото движение Гехад Ел-Хадад, който е бил на протестите със семейството си в близост до сцените на насилие заяви, че силите за сигурност са стреляли по мирни демонстранти.

Ранените са били откарани в полева болница, създаден в района.

Припомняме, че миналата седмица, военни офицери убиха четирима привърженици на Братята.

Военните имат дълбока история и опит в използването на прекомерна сила, за потушаване на демонстрациите. Един от най-бруталните случаи бе през октомври 2011 г. в квартал на Кайро когато военните прегазиха някои демонстранти с масивни военни машини на митинг на коптските християни. Двадесет и седем души бяха убити тогава, включително военен офицер.

Насилието в понеделник засилва конфликта между военните и поддръжниците на Морси, които приемат хода за свалянето на президента като "военен преврат". Те отказват да спрат протестите, докато Морси не бъде освободен от ареста и възстановен като президент.

Опозиция Египет вярва на армията. Според нея трябва да бъде свалено правителството, което е под шапката на ислямистите от „Мюсюлмански братя“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини