5 Юли, 2013 11:32 1 111 1

Египет към света: Това не беше военен преврат, а волята на народа

  • египет-
  • военен преврат-
  • протести-
  • мохамед мурси-
  • избори
Египет към света: Това не беше военен преврат, а волята на народа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетското командване разреши на гражданите да протестират мирно, стига демонстрациите да не заплашват националната сигурност на страната и обеща армията да не предприема насилие срещу които и да било политически групи, съобщи Би Би Си. В изявлението се изразява надежда, че вечните ценности на исляма няма да позволят на хората да позволят на хората да проявяват недоброжелателство и мъст.

Тази декларация идва, след като движението „Мюсюлмански братя“, което поддържа сваления президент Мохамед Мурси, обяви за днес масови акции в отговор на неговото отстраняване и вчерашните арести на стотици ислямистки лидери.

Прессекретарят на движението Джихад ал Хадад заяви, че то няма да сътрудничи на новия режим и приема смяната на властта за незаконна. „Братята“ също така настояват за незабавното освобождаване на арестувания Мурси. Те обаче се въздържат от призиви за въоръжена съпротива и припомнят, че той е първият президент на Египет, издигнат в резултат на демократични и честни избори.

Междувременно първите опити на военните да сформират гражданско правителство за преходния период не успяха. Бившият председател на Международната агенция по атомна енергия към ООН Мохамед ел Барадей  отказа да възглави временното правителство. В момента се водят преговори с екс шефа на Централната банка на Египет Фарук ал Окда, който живее в Лондон.

Политолози се опасяват, че опозицията в страната няма да успее да се консолидира в навечерието на новите избори и на тях най-мощната политическа сила може пак да се окаже „Мюсюлмански братя“, ако дейността им не бъде поставена извън закона като в периода на управлението на Хосни Мубарак.

Редица международни организации преустановиха участието на Египет в своята дейност във връзка с неконституционната смяна на властта. Все още съществуват опасения, че ситуацията в страната може да излезе извън контрола на военните и да се развие „по сирийски сценарий“, прераствайки в гражданска война.

Министърът на външните работи Мохамед Камел Амр увери Вашингтон в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че смяната на президента Мохамед Мурси не е военен преврат, а „претворяване в живота на непреодолимата воля на народа“. “Американската страна е стратегически партньор на Египет и благополучието на Египет е важно за нея“, изтъква Амр.

Той е разговарял по този повод още с посланици и външни министри на много страни, както и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Амр подаде оставка в навечерието на смяната на Мурси, но ще продължи да изпълнява отговорностите си на шеф на външното ведомство на страната до сформирането на ново правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    ето това са протестиращи не като нас