Отидете към основна версия

2 614 94

Путин: Съюзът с Иран ни прави по-силни

  • русия-
  • иран-
  • владимир путин-
  • ебрахим раиси

Техеран чака повече от десет години, преди да получи членството си в ШОС, тъй като няколко страни членки не искаха да имат в своите редици държава, санкционирана от САЩ и ООН заради ядрената си програма

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин приветства днес положителното развитие на отношенията с Иран по време на среща с иранския си колега Ебрахим Раиси в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде Франс прес.

"В двустранен план нашето сътрудничество се развива в положителна посока", каза Путин на среща с Раиси в Самарканд, Узбекистан, където днес и утре се провежда среща на върха на ШОС.

"Ние правим всичко, за да може Иран да стане пълноправен член на ШОС", отбеляза руският президент и добави, че "нашите позиции са близки или идентични по много въпроси".

"В последен стадий е работата по нов голям договор между Русия и Иран, който ще ознаменува издигането на отношенията на ниво на стратегическо партньорство", каза още Путин, цитиран от ТАСС.

Раиси заяви, че сътрудничеството между двете санкционирани от САЩ страни ги прави по-силни. "Отношенията между държавите, които са обект на американски санкции, като Иран, Русия и други, може (да им помогне) да преодолеят редица проблеми и да ги направи по-силни", каза иранският президент на руския си колега.

Раиси даде да се разбере, че Иран никога не напуска и няма да напусне масата за преговори, но САЩ, по думите му, не са способни да се договорят и "нарушават всички задължения". "И, разбира се, всички се убедиха, че Европейският съюз се намира също в пасивно положение - те също не са способни да изпълняват обещанията си", отбеляза той.

"Те държат на думата си. Ако искат, дават (дума), ако искат, си я вземат", пошегува се в отговор Путин.

"Смятаме, че членството на Ислямска република Иран в ШОС е такъв формат на партньорство, от който ще спечели не само нашата страна, но и всички членове на организацията", каза Раиси и допълни по повод развитието на иранско-руските отношения: "Имаме необходимата воля да развиваме нашите отношения. Свързват ни не обикновени, а стратегически отношения. Доколкото те носят стратегически характер, трябва да развиваме сътрудничеството помежду ни в политическата, икономическата и космическата сфера."

Иран, който от 2005 г. е със статут на наблюдател в регионалния съюз, постигна одобряване на пълноправното си членство на предишната среща на върха на ШОС през 2021 г. в Душанбе, столицата на Таджикистан, и сега се надява да финализира в Самарканд своята интеграция.

Създадена през 2001 г., тази организация обединява Русия, Китай, Индия, Пакистан и четири от петте бивши съветски републики в Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан.

ШОС е разглеждана като конкурент на западните институции в контекста на напрежението между, от една страна, САЩ и ЕС и, от друга, Китай и Русия.

Иран чака повече от десет години, преди да получи членството си в ШОС, тъй като няколко страни членки не искаха да имат в своите редици държава, санкционирана от САЩ и ООН заради ядрената си програма.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини