Last news in Fakti

21 Септември, 2022 13:59 2 142 17

Протести и демонстративно сваляне на хиджаби: какво става в Иран?

  • иран-
  • махса амини-
  • аятолах али хаменей

Началото на протестите даде смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста, тя бе задържана от нравствената полиция в Иран, тъй като облеклото ѝ не съответствало на ислямските норми

Протести и демонстративно сваляне на хиджаби: какво става в Иран? - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртта на 22-годишно момиче в ареста отприщи вълна от протести в Иран. Жени демонстративно свалят хиджабите си в редица градове. Докъде ще стигне недоволството?

Властите в Иран информираха за първите смъртни случаи от началото на протестната вълна в страната. Новинарската агенция "Тасним" съобщи, че трима души в провинция Кюрдистан са били убити.

Двама души са били убити с оръжие, а смъртта на трети човек е определена като "подозрителна". Информационната агенция "Фарс" съобщи, че според губернатора на провинция Кюрдистан Исмаил Сарей Кооша става въпрос за три "подозрителни" смъртни случая в рамките на "заговор, подбуден от врага".

Хиляди излязоха на улиците на Иран след смъртта на 22-годишна жена

Началото на протестите даде смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста. Тя бе задържана от нравствената полиция в Иран, тъй като облеклото ѝ не съответствало на ислямските норми.

В понеделник хиляди иранци излязоха на улиците. Стигна се до сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност, а на видеоклипове се вижда как в множество ирански градове жени демонстративно свалят хиджабите си и подстригват косите си.

Какво точно се е случило с Амини така и не е ясно. Момичето изпада в кома и в петък умира в болница. Според критиците нравствената полиция е упражнила насилие върху нея. Полицията отхвърля обвиненията. Властите обявиха, че са започнали разследване.

"Те трябва да бъдат чути"

САЩ призоваха Иран да спрат "систематичното преследване" на жените. Външната министърка на Германия Аналена Бербок подкрепи протестиращите. "Те трябва да бъдат чути, защото тези жени настояват за права, които се полагат на всички хора - нищо друго освен техните неоспорими човешки права", каза тя.

Върховната комисарка на ООН по правата на човека Нада ал-Нашив сподели, че е разтревожена от сблъсъците след смъртта на Амини и "агресивната реакция на силите за сигурност срещу последвалите демонстрации". Тя настоя за бързо разследване на случая.

Критики се чуха и от ирански политици

Критики към нравствената полиция се чуват и в самия Иран. Председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф поиска поведението на служителите да бъде разследвано, за да се предотвратят подобни инциденти. Необходимо е да се преразгледат и методите на моралната полиция, заяви той пред държавната информационна агенция "Ирна".

Депутатът Моенодин Саеди дори призова за премахване на моралната полиция. Според него тя очевидно не е в състояние да "направи културата на хиджаба разбираема".

В отговор на необичайно силните критики духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изпрати свой представител при семейството на Амини, съобщи "Тасним". Той е казал на роднините на Амини, че Хаменей е "натъжен" от смъртта ѝ и че "ще бъдат взети мерки".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами нищо не става

    11 16 Отговор
    Поредните лъжи на dw/цру !
  • 2 Някой

    16 16 Отговор
    Като нищо пореден опит за цветна революция. Те, студентите, са били винаги най-податливи на идеите за кардинални промени. И в Европа така е било.
    Не знам дали ще им мине номера на американците там... До сега, за толкова много години, персите устояват...

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Корги

    10 9 Отговор
    САЩ и НАТО да ги демократизират, не може така!
  • 5 1420

    14 18 Отговор
    Я бой по жените и да слагат обратно хиджаба! Мястото им е в кухнята да правят сандвичи и да закачат портрети на аятолаха и Путин…
  • 6 Слободан

    32 9 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Какви цветни революции о чугуноглави юруде? Не виждаш ли че иранския режим е изключително подтиснически. Ти искаш ли твоята дъщеря да ходи по улиците увита като мумия и да бъде бита до смърт ако се покаже кичур коса от забрадката и? Е, иранските хора не го искат, затова са на улиците.

    Коментиран от #9, #12, #14

  • 7 пропаганда

    14 17 Отговор
    Защо не пишете нищо за протестите в Западна Европа? За разветите руски знамена? За 24-часовата стачка в Гърция?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Слободан":

    Въпрос - ти от къде заклюачваш, че един режим е точно такъв, за какъвто го представяш? Защото така ти казват BBC и CNN? Същото е и за Северна Корея - медиите ни разправят как хората ядяли трева. Но дали е така? Бил ли си там? Аз не съм.
    А, иначе, за подтисническия режим... Нещо да кажеш за режима в Саудитска Арабия? Много е демократичен, нали? Много по-демокраичен и неподтиснически в сравнение с този в Иран?

    Коментиран от #13

  • 10 Някой

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "пропаганда":

    Е, не може да пишат срещу тези, които им плащат. Какво очакваш? Да си загубят грантовете ли?
  • 11 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Дън":

    Тва че ми се ще е така,но най- хубавото е че е и истина.бурятите много харесвате иран,но няма да ходите щото там пиенето е забранено,даже и на лосиона за баня
  • 12 СЛОБОДАНЕ

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Слободан":

    КАТО СИ ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕН ЗА ИРАНСКИТЕ ЖЕНИ, ЗАЩО НЕ СЕ ИЗКАЖЕШ ЗА АВГАНИСТАНСКИТЕ, КОИТО СА НА СЪЩИЯ ХАЛ СЛЕД КАТО ДЕМОКРАТИЧНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ НАПУСНАХА ТЯХНАТА СТРАНА И ДАДОХА КАРТБЛАНШ НА ТАЛИБАНИТЕ.
    ... ИЛИ ПЪК ЗА ЗАБРАДКИТЕ В ОСТАНАЛИТЕ МЮСУЛМАНСКИ СТРАНИ, КОИТО СА ВАСАЛИ НА ЗАПАДА. зАЩО НЕ ПОПЛАЧЕШ МАЛКО И ЗА ТЯХ ?
  • 13 Слободан

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Ами за разлика от теб, живея в чужбина, пътувам по света и имам доста познати и приятели иранци. До един ненавиждат тоталитарния ирански режим и затова са потърсили спасение в чужбина. От първа ръка знам че всичко, което се пише за Иран е вярно. А ти откъде черпиш информацията си, от РИА Новости най вероятно?

    Коментиран от #15

  • 14 Алоу

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Слободан":

    слободясания, какво се случва в Иран си е тяхна работа, техни нрави и традиции никои нетрябва да се меси, както и никой не трябва да се меси и в нашите дела, но за жалост не е така.
  • 15 Някой

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Слободан":

    Хм, щото аа пък имам познат, който е живял и работил там, и ми разказва други неща.
    Както и да е - всеки бежанец ще разказва лоши неща за държавата си. Щом жовееш в чужбина, явно и ти не долюбваш страната си, или режима в нея.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антикомунист

    6 0 Отговор
    Гнусни тоталитарни дупки - Иран, Северна Корея, Русия, Сирия, Китай, Еритрея ...
    Все "приятелски" една към друга, еднакво омразни на човечеството държавни преизподни!