Белгийският завод на гиганта "Фереро" (Ferrero), който бе замесен през пролетта в скандал със заразени със салмонела шоколадови яйца, получи окончателна зелена светлина от местните санитарни власти да произвежда, предаде Франс прес. Това се случва след период от три месеца, през който бе под наблюдение.
Съобщението на групата бе потвърдено днес пред АФП от говорителката на Белгийската агенция за безопасност на хранителната верига (Afsca).
"Всички резултати от анализите на суровините и крайните продукти са в съответствие с изискванията и инспекционните мисии се развиха добре", уточни говорителката Алин Ван ден Брок. Според нея окончателното разрешение заводът отново да започне да произвежда е било издадено вчера.
Заводът в Арлон на италианския гигант, който е световно известен с марките "Нутела" (Nutella) и "Киндер", получи в средата на юни позволение да рестартира производството при определени условия, след като бе затворен от 8 април заради избухването на скандала.
Белгийският регулаторен орган поиска да може да прави редовни анализи на използваните съставки и на крайните продукти преди пускането им на пазара.
Белгийската агенция за безопасност на хранителната верига уточни, че през идната година заводът ще "бъде наблюдаван отблизо" с по-чести, отколкото изисква нормата за производителите на шоколадови изделия, проверки без предупреждение.
В началото на април с наближаването на Великденските празници "Фереро" пристъпи към изтегляне на всички продукти, произведени в този голям завод, след сигнализиране за десетки случаи на салмонела и възможната им връзка с потреблението на шоколадови продукти в различни страни на Европа, припомня АФП.