Last news in Fakti

8 Август, 2022 16:09 1 480 5

Белгия: Шоколадовата фабрика се справи със салмонелата

  • шоколад-
  • белгия-
  • салмонела-
  • дейност-
  • фабрика

Три от 24-те производствени линии в завода в град Визе са възобновени и е извършена първата доставка

Белгия: Шоколадовата фабрика се справи със салмонелата - 1
Източник: Shutterstock

Фабриката в Белгия, обявена за най-големия завод за производство на шоколад в света, съобщи, че е възобновила дейността си, след като беше затворена за шест седмици, за да се отстрани зараза със салмонела, съобщи dariknews.bg.

Три от 24-те производствени линии в завода в град Визе са възобновени и е извършена първата доставка, съобщиха от швейцарската компания "Бари Калебо", която управлява фабриката.

Заводът, който снабдява индустриални гиганти като Hershey, Nestle и Unilever, но не и директно потребителите, беше затворен в края на юни, след като в една от партидите беше открита бактерия салмонела.

Базираният в Цюрих Barry Callebaut заяви, че е спрял доставките и е информирал клиентите си навреме, за да предотврати попадането на заразения шоколад в магазините.

Източникът на замърсяването е лецитинът, който се добавя за изглаждане на текстурата на храната, което наложи седмици наред да се извършва мащабно почистване.

"Оставаме предпазливи, тъй като тази операция е безпрецедентна, а процесът на почистване и дезинфекция отнема много време", заяви говорителят на Barry Callebaut Корнел Уорлоп.

Той заяви, че макар в момента фабриката да произвежда само "доста малък обем", тя планира да активира отново повече производствени линии "през следващите седмици".

Белгийската агенция за здравеопазване на храните заяви, че продължава да следи производството в завода.

В завода на Barry Callebaut работят около 600 души и той е ключово звено в общата продукция на компанията, която през финансовата 2020-2021 г. възлиза на 2,2 млн. тона, произвеждани в над 60 обекта по целия свят.

Компанията твърди, че нейният завод във Виезе е "най-голямата фабрика за шоколад в света" и осигурява качетвото, че е произведен в Белгия, която има международна репутация за висококачествен шоколад.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пирожка

    13 1 Отговор
    А в на нас в БГ ни карат шоколад менте, ние си правихме шоколади в Своге, а сега никъде не продават български шоколади само някакви менте Милка дето като хапна и ми излизат цицини по челото.
  • 2 Бесен _Язовец

    5 2 Отговор
    Цялата сорос.ня ще вземете резко моркова в шоко фабриката!
  • 3 Мара

    8 0 Отговор
    Да не е пуснала на пазара нов продукт без мляко и какао
  • 4 СВТ 40

    5 1 Отговор
    Значи се справи А браво . А ние колко изядохме......
  • 5 Може вирусите и

    6 0 Отговор
    Бактериите да ги слагат в шоколада..след това хората се заразяват и фармацевтичната мафия продава ваксини и лекарства 😇
Новини по държави: