Отидете към основна версия

30 999 45

Джапаров: Няма да дадем нито 1 квадратен метър от земята си

  • киргистан-
  • таджикистан-
  • граница

Киргизко-таджикският участък от държавната граница често се превръща в зона на конфликт

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„В никакъв случай няма да дадем на никого нито един квадратен метър земя, която сме наследили от нашите предци. Твърдо защитаваме националните си интереси!", каза президентът на Киргистан Садир Джапаров.

Въпросите за делимитация и демаркация на киргизко-таджикската граница остават на дневен ред. „Както историята показа, граничният въпрос е сложен въпрос, който изисква голямо внимание и търпение“, казва държавният глава.

Мащабните сблъсъци на границата между Киргизстан и Таджикистан започнаха сутринта на 16 септември. Страните се обвиниха взаимно в обстрел. Цял ден продължиха ожесточените боеве между военните на двете страни почти по целия периметър на границата. Прекратяването на огъня беше постигнато едва с настъпването на нощта. Киргизката страна съобщи за 24 убити и 103 ранени свои граждани в резултат на сблъсъци.

Сблъсъците бяха подновени в събота сутринта. Страните се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня.

Киргизко-таджикският участък от държавната граница често се превръща в зона на конфликт между местните жители и граничните служители на двете страни. Причината за това са неделимитираните територии, където е невъзможно да се определи как минава границата между държавите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 48 гласа.

Свързани новини