Отидете към основна версия

3 326 15

Над 9000 домакинства са без ток

  • киргистан-
  • ток-
  • домакинства-
  • обстрел-
  • последствия

Причината е усложнената обстановка на границата между Киргистан и Таджикистан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Петнадесет електропровода в Баткенската област на Киргизстан бяха повредени поради обстрел от таджикска страна, в резултат на което над 9000 къщи останаха без електрозахранване, съобщи заместник-министърът на енергетиката на Киргизстан Таалайбек Ибраев. "Остават изключени 15 електропровода в Баткенска и Лелейска област на Баткенска област. Без ток са останали 32 населени места, 9609 къщи", каза той.

Както отбеляза Ибраев, „в момента, поради тежката ситуация на място, оперативният екип няма право да възстанови работата“.

Ситуацията на границата между Киргизстан и Таджикистан ескалира на 14 септември. Според киргизката страна таджикските граничари в сряда са влезли в граничната зона в района на Булак-Баши на Баткенската област на Баткенската област на Киргизстан и са „заели бойни позиции“. В отговор на искането да напуснат територията граничарите на Таджикистан откриха огън, след което последва престрелка. Няколко часа по-късно се стигна до въоръжени сблъсъци и в местностите Как-Сай и Паски-Арък в Баткенската област. В събота граничната служба на Киргизстан за първи път съобщи за обстрел в района на Ош, като по-рано всички инциденти засягаха граничния участък в района на Баткен.

По последни данни киргизстанската страна има 24 загинали и над 120 ранени жители на републиката. Киргизките власти евакуираха повече от 136 000 граждани. В Баткенската област е въведен извънреден режим.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини