Отидете към основна версия

7 619 42

Масова евакуация в район на напрежение

  • киргистан-
  • евакуация

Броят на евакуираните на границата между Киргистан и Тадижискан достигна 136 000 души

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Киргизките власти евакуираха повече от 136 000 души от зоната на сблъсъците на границата с Таджикистан, съобщиха от медийния щаб към правителството на Киргизстан. "Към момента 136 770 граждани са евакуирани в безопасната зона", се казва в доклада. Евакуацията е извършена в районите на Баткенската и Ошската област на републиката, граничеща с Таджикистан.

Според медийния щаб почти 4500 души са били отведени в пунктове за временно настаняване само на територията на Баткенската област на Киргизстан, граничеща с Таджикистан. Подобни пунктове има и в съседните райони на Баткен.

За временно разселените лица се изпращат "стоково-материални ценности" от държавния фонд на материалните резерви на републиката. Към момента в Баткенска област са доставени 106,6 тона хуманитарна помощ.

Броят на киргизстанските граждани, ранени по време на въоръжените сблъсъци на киргизко-таджикската граница, нарасна до 121, съобщиха от Министерството на здравеопазването на републиката.

„Общият брой на жертвите, приети в здравни организации, е 121 души“, се казва в изявление на министерството. По-рано беше съобщено за 103 ранени жители на републиката.

Пострадалите са настанени в болници в Баткенска и Ошска област, както и в столицата на републиката. Сред тях има както военнослужещи, така и цивилни. Киргизката страна също по-рано съобщи за 24 загинали.

Според киргизката страна в петък сутринта Таджикистан е започнал да обстрелва киргизките гранични отряди в районите Еки-Таш, Чир-Добо, Кум-Мазар, Кулунду, Максат, Жани-Джер и Орто-Боз, както и Самаркандек аванпост. МРСК е ударил областния център Баткен и летището му. Бишкек съобщи за 24 убити и 103 ранени по време на сблъсъците сред жителите на републиката, включително цивилни.

Обстановката на границата на двете държави ескалира на 14 септември. Според киргизката страна таджикските граничари в сряда са влезли в граничната зона в района на Булак-Баши на Баткенската област на Баткенската област на Киргизстан и са „заели бойни позиции“. В отговор на искането да напуснат територията граничарите на Таджикистан откриха огън, след което последва престрелка. Няколко часа по-късно се стигна до въоръжени сблъсъци и в местностите Как-Сай и Паски-Арък в Баткенската област. До вечерта стрелбата е спряла.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.

Свързани новини