Отидете към основна версия

1 584 26

Украйна: Русия поставя света на ръба на ядрена катастрофа

  • украйна-
  • русия-
  • ядрена-
  • катастрофа-
  • енергетика

Заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко

Източник: БГНЕС

За да получи отстъпки в енергийния шантаж, Русия поставя света на ръба на ядрена катастрофа.

„В отчаянието си Русия поставя света на ръба на ядрена катастрофа, за да получи поне малко отстъпки в своето енергийно изнудване на Европа“, коментира във Фейсбук министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко обстрела на Южноукраинската АЕЦ.

Той оцени високо устойчивостта на Европа в противодействието на енергийната агресия на Русия. Според министъра обаче необходимостта от спиране на руския ядрен терор в Украйна изисква двойни усилия.

"Светът най-накрая трябва да отмъсти на терористичната държава. Все още не е твърде късно и ядрената катастрофа е само заплаха, която, за съжаление, става все по-реална всеки ден", подчерта Галушченко.

Както беше съобщено, руснаците са ударили през нощта промишлената зона на Южноукраинската атомна електроцентрала – ракета е паднала на 300м. от реакторите. В резултат на обстрела са пострадали помещенията на АЕЦ-а, счупени са над 100 прозореца. Един от хидроагрегатите на Александровската ВЕЦ, която е част от енергийния комплекс на Южна Украйна, спря. Прекъснати са и три електропровода високо напрежение.

Руски ракети многократно са прелитали опасно близо до Южноукраинската АЕЦ.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: