Отидете към основна версия

2 014 33

Островът се разбунтува! Кубинци протестираха в Хавана втора поредна нощ заради липсата на ток

  • куба-
  • ток-
  • електричество

Повтарящите се прекъсвания на електрозахранването в и без това крехката електрическа мрежа на Куба бяха сред причините за най-мащабните социални протести на острова от десетилетия насам през юли 2021 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групи кубинци вчера вечерта протестираха по улиците на Хавана за втора поредна вечер, оплаквайки се от забавянето на пълното възстановяване на електрозахранването, след като преди три дни ураганът "Иън" прекъсна електрозахранването на целия остров, съобщи Асошиейтед прес.

Чуждестранна мониторингова група съобщи, че за втори път в рамките на два дни интернет услугите в Куба са спрени, като заяви, че това изглежда не е свързано с проблеми, причинени от бурята, а по-скоро е опит да се предотврати разпространението на информация за демонстрациите.

Журналисти на АП видяха хора да демонстрират на поне пет места в града или в покрайнините му, включително в кварталите Барерас и Ла Гайега, където жителите блокираха улиците с горящи гуми и боклуци.

Страната с население от 11 милиона души потъна в мрак във вторник вечерта, няколко часа след като "Иън" се разрази над Западна Куба и предизвика проблеми в енергийната система, които в крайна сметка обхванаха целия остров.

На следващия ден електрозахранването в някои части на страната беше възстановено, но други райони останаха без ток, включително и столицата.

Повтарящите се прекъсвания на електрозахранването в и без това крехката електрическа мрежа на Куба бяха сред причините за най-мащабните социални протести на острова от десетилетия насам през юли 2021 г., припомня АП. Хиляди хора, уморени от прекъсванията на електрозахранването и недостига на стоки, изострен от пандемията и американските санкции, излязоха в градовете на острова, за да изразят гнева си.

Куба разполага с 13 електроцентрали, осем от които са традиционни топлоелектрически централи, и пет плаващи електроцентрали, наети от Турция от 2019 г. насам. Има и група малки електроцентрали, разпределени в цялата страна след енергийната реформа през 2006 г. Но централите са лошо поддържани - явление, което правителството обяснява с липсата на средства и санкциите на САЩ. Проблем са и усложненията при набавянето на гориво.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини