Отидете към основна версия

3 676 33

През какво премина стенописът на Владимир Путин в Белград

  • сърбия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • косово-
  • александър вучич

Проучване на агенция Демостат, публикувано през юли, показа, че 80 процента от сърбите са против въвеждането на санкции срещу Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Портретът на чужд държавник, който в момента води кървава завоевателна война и анексира територии на друга суверенна държава, е символ на окупация"! Така рускинята Александра Вушурович от неформалната организация "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно срещу войната" възприема стенописа, който стои вече седем месеца на стена в центъра на Белград, съобщава Радио Свободна Европа.

Нарисуваният образ на Путин е опит да се "създаде впечатление в обществото, че подкрепата за Русия на Путин е доминираща, и то още от първите дни на войната", казва Александра, цитирана от радиото.

Сърбия е сред малкото страни, в които освен мирни протести в подкрепа на Украйнаq се провеждат и митинги в подкрепа на Русия. Те са организирани от десни партии, отчасти от църквата и от неформални групи. Макар и значително по-малобройни от митингите в подкрепа на Русия, протестите срещу войната събраха и видни активисти в борбата за правата на човека.

Вушурович оценява за Радио Свободна Европа, че от началото на войната са положени усилия за задълбочаване на разделението в сръбското общество.

Тя заявява още, че зад това стоят руски служби и близки до тях организации. Радиото обаче не може независимо да потвърди подобни твърдения.

Стенописът на президента на Русия беше нарисуван малко повече от седмица след началото на нахлуването в Украйна - на 5 март.

До изображението на Путин стоеше надпис на кирилица "брат". Зад образа на руския президент са изрисувани сръбското и руското знаме.

Ден по-късно на стенописа се появи думата "убиец". Очите на Путин бяха оцветени в червено, като намек за кръв.

Проучване на агенция Демостат, публикувано през юли, показа, че 80 процента от сърбите са против въвеждането на санкции срещу Русия.

Проучването показа още, че само една трета от сръбските граждани биха гласували за присъединяване към Европейския съюз, докато 51 процента от гражданите са против.

Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС, въпреки че напредъкът по пътя към европейска интеграция е възпрепятстван от очакванията за хармонизиране на външната политика с европейската, което включва санкции срещу Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: