Отидете към основна версия

701 8

Зеленски: Нивото на двустранните ни отношения с Италия беляза скок

  • италия-
  • зеленски-
  • интервю-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • мелони-
  • русия

"За момента нямам никакво негативно впечатление от новото италианско правителство"

"За момента нямам никакво негативно впечатление от новото италианско правителство". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в пространно интервю за италианското издание „Кориере дела сера”, което е дал вчера в президентския си офис в Киев. Откъси от интервюто, публикувано в платения раздел на изданието, са цитирани на страницата във Фейсбук на вестника и в сайта на италианската телевизия РАИ Нюз.

На въпрос на журналиста Лоренцо Кремонези дали е притеснен от това, че новото правителство на Италия включва представители на политически сили, които в миналото и наскоро са се изказвали в подкрепа на Русия, украинският президент отвръща: „За момента мога да говоря само по положителен начин за вашето правителство, което току-що встъпи в длъжност. Нямам никакво негативно впечатление”. Той разказва и за телефонния си разговор с министър-председателката Джорджа Мелони, проведен малко след като тя положи клетва. В разговора Мелони е заявила ясно, че подкрепя „нашия общ съюз" и "тя ме увери в пълната си подкрепа за Украйна срещу руската агресия”, казва Зеленски пред „Кориере дела сера”. Украинският президент допълва, че двамата с Мелони веднага са започнали да си говорят на малки имена.

„Вярвам, че изградихме отлична връзка в перспектива още по време на периода, започнат от Драги”, допълва той. „При Драги нивото на нашите двустранни отношения беляза скок напред и сега ще продължим да ги подобряваме”, допълва Зеленски. Той е подчертал това и пред Мелони, която го е уверила, че няма намерение да разрушава нищо, което вече е било изградено. Зеленски казва, че е поканил Мелони да посети Киев и тя му е отвърнала, че ще го направи.

В интервюто Зеленски добавя, че не вижда как в бъдеще Италия би могла да стане "Троянски кон" на Русия, както предупреждават някои. „Разбира се, има рискове, но не вярвам, че в момента те зависят от нас. Ние сме открити и честни с Италия. Благодарим за получените помощи и държа да подчертая, че те са много уместни”, казва Зеленски. Той отбелязва, че в началото на войната в Украйна двустранните отношения са били сложни, но италиански представители са дошли в Киев, видели са на място какви са последствията от военната агресия и са разбрали как стоят нещата.

Относно наскорошните изказвания на Силвио Берлускони за Владимир Путин и за войната в Украйна, Зеленски казва, че Берлускони е използвал същите изрази, като тези, използвани от Путин, когато е говорел за случващото се в Украйна. „Не видях в тези фрази личното мнение на Берлускони, той се ограничи да повтаря мнението на Путин, което намалява малко ужаса, който изпитвам от това”, казва Зеленски и после припомня, че за Берлускони и неговата партия на изборите са гласували едва 8 процента от италианците. Допълва, че това го успокоява, припомня, че Берлускони е почти 90-годишен и му пожелава да остане в добро здраве.

Относно симпатиите на Матео Салвини (вицепремиер и министър на инфраструктурата в правителството на Мелони) към Русия и изобщо относно опасенията, че Италия може да се превърне в слабото звено в евроатлантизма, Зеленски казва: „Виждам, че италианският народ наистина подкрепя Украйна. Но това е трудно предизвикателство, което включва всекидневна работа срещу руската агресия на цена, както аз самият виждам всеки ден, с цената на понасяне на нова икономическа несигурност. Знам, че е трудно да се откаже човек да прави лесен бизнес с Русия в краткосрочен план, има риск от известна икономическа нестабилност”, казва Зеленски, но допълва, че в бъдеще това ще е от полза за стабилността, демокрацията и европейската свобода.

Зеленски казва също, че Украйна иска конкретно от Италия оръжия за противовъздушната отбрана. За положителен сигнал от страна на Италия той смята това, че новият премиер Мелони сега е напълно ангажирана в дискусиите в Брюксел за изпращане на пакет от нови военни помощи за Украйна.

За самата война в Украйна Зеленски казва пред изданието: „Не е по силите ми да спра войната. Онова, което мога да направя, е да не я изгубя, да се бия, за да се защитавам. Те (руснаците) нахлуха в нашите земи, за да ни избиват и го започнаха още от 2014 г., като окупираха Крим”.

В отговор на онези, които твърдят, че Киев първи трябва да направи стъпки за постигане на мир, Зеленски казва в интервюто, че винаги е искал да води разговори по този въпрос, "но е и с опрян в слепоочието пистолет”. Той допълва, че руснаците са тези, които не виждат и не разбират очевидната истина по отношение на войната в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: