Отидете към основна версия

1 096 22

МААЕ ще посети Украйна през следващите дни, за да търси "мръсна бомба"

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • ядрена бомба-
  • маае -
  • мръсната бомба

МААЕ ще посети Киев и Жълти Води, за да търси "мръсна" атомна бомба през следващите дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще пристигне в Украйна в следващите дни, съобщи постоянният представител на Русия към международните организации във Виена Михаил Улянов в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Мисията ще посети Киев и Жълти Води, предварителните резултати от пътуването може да се появят след седмица. Улянов каза още, че Украйна по различни канали се е обърнала към МААЕ с молба да изпрати специалисти на двете съоръжения.

Според руския дипломат „става дума за Киевския институт за ядрени изследвания и Държавния минно-обогатителен комбинат в село Жълти води в Днепропетровска област“.

„Тъй като подобни жалби са разрешени от съществуващите споразумения между държавите и секретариата на МААЕ, Гроси отговори положително. И мисля, че в следващите дни няколко инспектори ще отидат в Киев и Жълти Води“, каза Улянов.

На 23 октомври стана известно, че в Киев се готви провокация за взривяване на „мръсна бомба“ - ядрено оръжие с ниска мощност. По този начин се очаква да започне мощна антируска кампания в света, насочена към подкопаване на доверието в Москва.

На 24 октомври украинският външен министър Дмитрий Кулеба обяви, че генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси ще дойде в Украйна, за да се увери, че в Киев няма „мръсна ядрена бомба“.

Източник: ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: