Отидете към основна версия

2 516 30

Зеленски доволен от Израел

  • украйна-
  • израел-
  • володимир зеленски

Украинският президент приветства вчера "положителната тенденция" в отношенията с Тел Авив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства вчера "положителната тенденция" в отношенията с Израел, след като двете страни обмениха разузнавателна информация, по-специално за "400-те ирански дрона", които според него Русия вече използва в подкрепа на своето нашествие, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"В началото на сътрудничество сме, това е положителна тенденция в отношенията с Израел", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с президента на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало.

"Доволен съм, че през последните няколко дни, започнахме да работим", добави украинският президент, като подчерта, че според него "всички искат по-топли отношения" между двете страни.

Украинският президент обаче отбеляза, че според него "днес това не е достатъчно". "Израел е държава, която познава в дълбочина какво всъщност е войната и мисля, че трябва да подкрепя повече Украйна", подчерта той пред медиите.

"Разузнавателните данни, които в момента се обменят, потвърждават още веднъж това, което нашите служби знаеха: около 400 ирански дрона вече са били използвани срещу украинското цивилно население" от Русия, добави Зеленски. Според него "60 до 70 процента от тях са били свалени" от украинската противовъздушна отбрана.

Техеран и Москва многократно отхвърлиха през последните дни твърденията, че Русия използва ирански дронове.

От своя страна президентът на Гвинея-Бисау заяви, че Владимир Путин, с когото той се срещна вчера, е изразил готовност "да преговаря с президента Зеленски".

Зеленски бързо отхвърли всякаква възможност за преговори с Москва, докато руската армия "нанася удари по инфраструктурата" в Украйна. "Нека започнем с това да деблокираме поне Черно море", добави той. Киев обвинява Москва, че умишлено е забавила 170 кораба, предназначени да транспортират зърно от Украйна до много страни в Африка и Азия.

"Желанието на руския президент да разговаря според мен не е нищо повече от заучена фраза", добави Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: