Отидете към основна версия

6 911 127

Русия нанесе удар по електропреносната мрежа на Украйна

  • ток-
  • укренерго-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • удари-
  • електричество

Повредено е оборудването на основната мрежа

Снимка: БГНЕС/ EPA

През нощта руските сили нанесоха удар по електропреносната мрежа в централните области на Украйна и е възможно да се стигне до допълнителни ограничения в доставките на електроенергия, съобщи днес операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго", цитиран от Ройтерс.

"Повредено е оборудването на основната мрежа на украинската енергийна система в централните области", се казва в изявление в "Телеграм".

През последните седмици Русия засили ударите си по ключова украинска инфраструктура, включително по електропреносната мрежа, оставяйки милиони хора без електричество и отопление за дълги периоди от време с наближаването на зимата.

Властите на анексирания от Русия Кримски полуостров съобщиха по-рано, че през тази нощ електроцентрала на полуострова е била подложена на нападение с дрон, което обаче не е причинило сериозни щети, предаде Франс прес. "Днес през нощта бе извършена атака с безпилотен самолет срещу топлоелектрическата централа в Балаклава", заяви в "Телеграм" губернаторът на Севастопол Михаил Развитиев. "Трансформаторът е понесъл минимални щети. Няма пострадали", поясни той.

Русия иска да откъсне Украйна от окупираната от руската армия нейна атомна централа в Запорожие, най-голямата в Европа, освен ако Киев не плаща на Москва за произведеното електричество, заяви наскоро един от руските вицепремиери, Марат Хуснулин. Думите му потвърждават изказвания на руски представители през последните седмици, намекващи, че Русия подготвя продължителна окупация и дори анексиране на южните региони на Украйна, които контролира - района на Херсон и голяма част от района на Запорожие.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 88 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: