Отидете към основна версия

1 384 36

Киевска област изпитва дефицит на енергийни мощности

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • киев-
  • киевска област-
  • енергийни мощности

Жителите на областта получиха предупреждение "да се подготвят за извънредни изключвания на тока за неопределен период" заради руските удари

Снимка: БГНЕС

Киевска област, включително самата столица, изпитва 30-процентен дефицит на капацитет за производство на електрическа енергия, от която се нуждае след руските удари тази нощ срещу енергийна инфраструктура, каза днес областният управител Олексий Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Миналата нощ врагът повреди съоръжения на енергийната инфраструктура в нашата област. Редица ключови съоръжения бяха извадени от строя", каза губернаторът във видеообръщение в "Телеграм".

Жителите на областта получиха предупреждение "да се подготвят за извънредни изключвания на тока за неопределен период" заради руските удари.



След нощните удари украинските енергетици са принудени да въвеждат по-строги ограничения в столицата, в Киевска, Черниговска, Черкаска и Житомирска област, които ще се определят в зависимост от текущата ситуация в енергийната система, съобщи в Телеграм заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко, цитиран от Укринформ.

"За да не допуснем пълно спиране на тока в цялата Централна Украйна, енергетиците са принудени да въвеждат по-строги ограничения", каза той.

Диспечерският център на "Укренерго" е дал разпореждане на областните си клонове да ограничат потреблението на електроенергия в Киев, Киевска, Черниговска, Черкаска и Житомирска област, посочва Укринформ.

Междувременно руските окупационни власти в Запорожска област в Южна Украйна обявиха днес проверки на телефоните на жителите на областта, която Москва обяви за анексирана, и където руският президент Владимир Путин обяви военно положение, предаде Франс прес.

„Правоприлагащите органи в Запорожска област започнаха да извършват превантивни проверки на случаен принцип на мобилните телефони на гражданите“, следейки дали жителите четат украинска пропаганда, каза в Телеграм служителят на местната руска администрация Владимир Рогов.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: