Отидете към основна версия

3 092 27

САЩ: Русия и Китай могат да спрат Северна Корея

  • русия-
  • китай-
  • кндр-
  • ядрени опити-
  • сащ

"Смятаме, че те (Северна Корея) правят изчисления за степента на възприемане на действията им от другите в региона."

Източник: БГНЕС

САЩ смятат, че Китай и Русия разполагат с лостове, които могат да използват, за да убедят Северна Корея да не подновява опитите с ядрени бомби, заяви високопоставен представител на администрацията, предаде БТА.

Служителят, който говори пред Ройтерс при условие за анонимност, каза, че докато САЩ от май казват, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените си опити за първи път от 2017 г. насам, не е ясно кога може да бъде извършено това.

"Имаме високо ниво на увереност, че те са направили подготовка", каза той. "Смятаме, че те биха могли да го направят ... Не мога да ви кажа "смятаме, че това ще бъде в този ден поради следните причини", защото просто не разполагаме с такова ниво на познание."

Вашингтон иска да види, че Русия и Китай правят каквото могат, за да разубедят Пхенян.

"Смятаме, че те (Северна Корея) правят изчисления за степента на възприемане на действията им от другите в региона, според мен особено от Русия и Китай. И мисля, че подходът на Русия и Китай има влияние върху тях."

Официалният представител говори, след като САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да се срещнат днес публично, за да обсъдят Северна Корея след поредица от изстрелвания на ракети, включително такава, за която Пентагонът заяви, че е междуконтинентална балистична ракета (МБР).

Запитан какво мотивира неотдавнашната вълна от тестови изстрелвания на ракети от Северна Корея, които Пхенян нарича отговор на "агресивни" военни учения на САЩ и Южна Корея, представителят на Вашингтон каза: "Не знаем, защото те не говорят директно с нас."

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини