Отидете към основна версия

6 708 68

Мобилизирани руснаци две седмици се крият в гората край Луганск

  • военни престъпления-
  • луганск-
  • луганска област-
  • мобилизация-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • руски войници-
  • гора

Режимът на Путин продължава да изпраща пушечно месо в Украйна

Снимка: Shutterstock

Мобилизирани руски войници от Первомайски район на Томска област се крият две седмици в гората в окупираната Луганска област. Те не могат да се върнат в поделението, защото там ги заплашва наказателно дело за дезертьорство за напускане на зоната на бойните действия. Това съобщи „Сибирь.Реалии“, позовавайки се на Елена Солодовникова, майка на един от мобилизираните.

По думите на жената синът ѝ е бил мобилизиран на 26 септември. Обещали му три месеца обучение във военна част в Омск, но вместо това той и други наборници били отведени в Екатеринбург. Там им е дадена униформа и на 29 септември са откарани в граничната част в Ростовска област. Седмица по-късно мобилизираните са изпратени в района на Луганск. Според източници наборниците са били наричани "месо".

В района на Луганск мобилизираните попаднали под минометен обстрел и били принудени да отстъпят. Според Солодовникова на бойното поле не е имало командване и мобилизиран сержант, който не разбира какво да прави, е бил назначен за главен. В резултат на това войниците са се оттеглили в гората. Последно се свързали с близките си на 17 октомври. „Сега те са сами. Направиха някакви палатки, през деня палят огньове, за да се стоплят, през нощта ги гасят “, разказва Солодовникова.

Роднини на военнослужещите се обърнаха за помощ към депутата от Държавната дума от Томска област Татяна Соломатина. Те поискаха "да се даде нормално командване на мобилизираните" и да ги изпратят на обучение, но депутатът каза, че "офицерите отказват да работят с дезертьори". Роднини на войници казват, че близките им са изпратени в зоната на военни действия без обучение, командване, боеприпаси и храна.

Това е поредно доказателство, че руски войници биват изпращани на бойното поле в Украйна без никаква подготовка, оборудване, оръжия и храна. Режимът на военнопрестъпника Владимир Путин, който на 24 февруари започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, изпраща като пушечно месо десетки хиляди руски граждани на сигурна смърт на чужда земя. Моралът в руската армия е изключително нисък и тя търпи огромни поражения в Украйна както в човешка сила, така и във военна техника.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: