Отидете към основна версия

7 637 71

Русия се готви за имитация на отчаяна съпротива

  • бесарабски фронт-
  • херсон-
  • александър коваленко-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • русия-
  • руска армия-
  • съпротива

Наистина ли руснаците си подготвят път за бягство?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сега мнозина се чудят какво готвят руските нашественици за украинските военни на десния бряг на Херсонска област. Наистина ли си подготвят път за бягство в навечерието на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, което може да започне веднага, ако времето благоприятства, или примамват украинските войски в капан.

Това, че руснаците няма да напуснат десния бряг без бой, винаги съм го казвал, като обръщах внимание на факта, че този бой няма да бъде до последната капка кръв. Ще бъде по-скоро имитация на отчаяна съпротива, отколкото ще е такава наистина. И има редица факти в подкрепа на това.

На първо място, прехвърлянето на руски лекари на левия бряг, на медицинско оборудване, както собствено, така и украинско, както и изкарването на всички медицински консумативи. Тоест, на десния бряг никой не се готви да лекува стотици и дори хиляди ранени руснаци, каквито ще има в случай на контранастъпление от въоръжените сили на Украйна. Следва - евакуация на артилерията. Казвал съм, казвам и ще казвам - без артилерия руснаците не могат нито да атакуват, нито да се защитават. Тоест, те са лишени от основната опора в отбраната. И всичко това, защото ефективната артилерия в руските окупационни войски сега е на цената на златото.

Трето - мародерство в невиждан мащаб. Такова нямаше дори в Буча, Бородянка, Ирпен... Те плячкосват всичко, дори премахват дограмите с двоен стъклопакет! Тоест, те правят предварително това, което би било неудобно да се направи при бързане по време на отстъпление.

Четвърто - така наречените „власти“ на Херсон са изведени от града и като цяло всички колаборационисти, повече или по-малко ценни за окупаторите са евакуирани.

Пето - напускане на позициите. И това е най-интересното и противоречиво.

В района на Кисельовка се забелязва изтегляне и липса на тежка техника на руските окупационни войски. Основно има автомобилен транспорт, който извършва износ на крадените стоки. Няма признаци за формиране на защита. В района на Чкалов подразделения на 11-а ОДШбр издигат блокпостове по шосето за Берислав. Появява се версия, че това е примамване на ВСУ в капан. Като отговор идва логичния въпрос - в какъв? Да предположим, че след 2-3 дни, може би седмица, кой знае, въоръжените сили на Украйна ще влязат в Кисельовка, какво следва? Ще могат ли РОВ да ги заобиколят? Не. Тъй като това влизане ще бъде извършено правилно, с покритието на буфера на безопасността.

По същия начин Чкалово - освобождаването му без освобождаване на околните села не е рационално и малко вероятно. Тоест Въоръжените сили на Украйна в Херсонска област настъпвайки, преместват фронтовата линия. Нещо повече, просто не е възможно РОВ да направят пробив. Пък и как да го осъществят, когато артилеристите са заети да изнасят цевите и крадените вещи.

И шесто. руските "командоси" се разтварят сред цивилните в Херсон и тече подготовка за градски битки. Да, такава опасност има и е много голяма, но има няколко много съществени НО.

Първо, никакви руски "командоси" няма. Има тълпа “чмобики”, облечени в цивилни дрехи. Освен това битката в градски условия не е нещо, което руските воини го могат. Мариупол, Попасная, Северодонецк показаха това. Тяхната градска битка е зловеща смесица от тактиката на съветската армия от 80-те години на миналия век, включваща опита от войната в Афганистан и примеса от антитерористични елементи на специалните части, работещи по сценарий със заложници. Тоест, ужасно неефективно действие, което изцяло се опира в зависимостта от артилерията и срутването на жилищните райони. И това е в нападение, а в защита?

А в защита те просто не знаят как да водят градски битки. Освен това, криейки се сред цивилните, нашествениците няма да могат да използват тежка и леко бронирана техника. Само леки огнестрелни оръжия. В град, в който влизат поделения с умения за водене на градски битки. В град, където местните жители с радост ще предадат всеки “чмобик” на въоръжените сили на Украйна. Да, руската пропаганда може да започне да представя ликвидираните нашественици в цивилни дрехи за някакви репресии и зачистки на въоръжените сили на Украйна… Но на кого му пука? Кой сега вярва на руската пропаганда, освен руските потребители на информационния фаст-фуд?

Така че всъщност възниква въпросът... наистина ли Русия готви капан за въоръжените сили на Украйна? Дори и да готви, тогава по-скоро за собствените си “чмобики”.

Източник: Александър Коваленко за site ua

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 105 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: