Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Ноември, 2022 10:00 9 175 25

Това е друга Русия

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • руснаци-
  • украинци-
  • владимир путин-
  • инвазия

Не трябва да “отхвърляме“ Русия, а сами да я разбираме, сами да пишем за нея

Това е друга Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инженерът на хаоса
© Виталий Портников

На писателя Джулиано де Емполи не му достигна буквално един глас да спечели наградата Гонкур за романа си „Кремълският магьосник“, основан дори не на биографията, а на образа на съветника на Путин Владислав Сурков. Наградата получи Брижит Жиро за много по-съкровена и интимна, много по-„френска“ книга отколкото романа на дe Емполи. Фактът обаче, че романът за кремълския съветник беше на крачка от получаването на една от най-престижните литературни награди в света, че той вече спечели Голямата награда за литература на Френската академия, че само за няколко месеца е преведен на 26 езика, показва тенденция, която не е много видима за нас в мъглата на войната.

Още новини от Украйна

Говорим за факта, че интересът към Украйна, към нашата история и култура се е увеличил значително. И това е естествен и логичен процес. Светът просто не може да подмине страна, която смело се бори за оцеляването си срещу жесток враг - особено след като светът, честно казано, не знаеше много за тази страна и нейната култура преди тази война, Украйна за света, дори и след 2014 г. остана в сянката на Русия. И днес излязохме от тази сянка, надявам се, вече завинаги.

Но в същото време в света нараства интересът към Русия. Но не онази Русия, с която европейците са свикнали през тези десетилетия. Не Русия на Толстой, Достоевски, Чайковски и Римски-Корсаков. А Русия като сърцето на злото. Русия на Иван Грозни, Путин и Сурков. Ето защо романът на Джулиано де Емполи удари в самия нерв на новия интерес и преоценка на отношението към Русия. Де Емполи, син на професионален политик и самият той професионален политолог, вече писа за Сурков - не като за измислен литературен герой, а като за съвсем реален персонаж. Неговата книга “Инженерите на хаоса” е за хората, които помогнаха на авторитарни лидери и популисти да превърнат политиката в зло. И Сурков се оказа един от героите на тази политологична история, също много популярна. Но Сурков се открояваше дори на фона на другите „инженери“ – каква алюзия към надали известните на де Емполи думи на Сталин, който веднъж нарече писателите „инженери на човешките души“. Така Сурков стана истинският герой на популярен роман, който излезе точно преди руското нападение над Украйна и всъщност предсказа голяма война в Европа. Читателят на книгата на де Емполи няма да има нито един въпрос защо Путин нападна Украйна. Русия не изглежда силна в тази книга, не, напротив, изглежда слаба. Но точно затова той иска да "дестабилизира всичко и всички, които не се отнасят към Русия като към велика държава". Руски новини? Те не са да променят вярванията, а да посеят съмнения. Власт? Причнината е измислена още от Иван Грозни. Група доверени лица на краля, укрепващи позицията си с помощта на ласкателства и утвърждаващи позицията на господаря си с помощта на неукротими престъпления.

Да, това е друга Русия. Не такава, с която са свикнали в Европа. И такава, с която сме свикнали в Украйна. Ако знаехме по-добре истинската Русия, ако сами пишехме за нея и не използвахме произведенията на руски писатели, за да разберем съседната страна, може би много от нашите съграждани нямаше да живеят живота си в наивно невежество и нямаше да се събудят на 24 февруари с шок, от който още не могат да се съвземат - в шок от рухването на цивилизационни ориентири.

Затова, ако искаме да оцелеем като общество и държава и да се подготвим за бъдещето, не трябва да “отхвърляме“ Русия, а сами да я разбираме, сами да пишем за нея, да анализираме процесите, които са протичали и ще се случват в нея. Изглежда един украински де Емполи би могъл да разбере Сурков по-добре от европейски автор. Но това само изглежда така, защото доскоро украинският де Емполи би гледал на Сурков - човек като цяло нищожен, необразован и интересен само с дълбочината на своята безнравственост - с възхищението на провинциалец, който има възможност да разговаря със столична "клечка". Ето защо романът, който с удивителна яснота предсказа голямата война в Украйна и се превърна в анатомия на възгледите и решенията, довели до тази война, беше публикуван не в Украйна, а във Франция и все още остава в периферията на нашият собствен културен интерес. Ето защо всякакви опити да се говори за Русия сериозно, без сантименти и ентусиазъм спряха в нашето общество поради самата липса на заявка за такъв разговор – да, дори и след 2014 г. Ето защо обръщението на украинските автори към руската тематика е епизодично и не може да създаде цялостна картина на живота.

Трябва веднъж завинаги да се отървем от комплексите си. А в нашата политика и в нашата култура трябва веднъж завинаги да се отървем от тези, които все още имат такива комплекси.

Източник: Виталий Портников за zbruc

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толкова плоско

    10 10 Отговор
    само едната страна пуваме
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    37 19 Отговор
    Русия е един необятен батак
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 46 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.
  • 5 Българка

    25 30 Отговор
    украйна ще загубия тая война!
  • 6 Да благодарим

    33 19 Отговор
    На путинофилите , че съучастват на изкукуригалото джудже диктаторче за унощожението на Русия 😂😂🤣
  • 7 БеГемот

    10 17 Отговор
    Тъпанарски фронт!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Окраин4е

    17 27 Отговор
    Окрайна е пропаднала държава най пропадналата държава щом се оставиха петоколонниците на САЩ да посадят семената на фашизма и те да родят плод. Руснаците с право влезнаха да сложат ред във фашиската колония Окрайна създадена от САЩ м
  • 11 Тоя па

    14 19 Отговор
    Каква история и култура имат украинците...-нулева.И те като макетата..-че ги и надминаха вече.Били те изкопали Ч Море а с земята насипали Карпатите..-твърдение на укро историк издал книга. Колумб бил украинец,защото бил от село Колумба в днешна Украйна....и още куп безумия масово тиражирани от укро пропагандата.Това ли им е историята?

    Коментиран от #18

  • 12 Хахаха

    9 15 Отговор
    Потника на Зеленски пак се е изпуснал в сайта, а Бесарабския фронт го подмива:)
  • 13 Бравос

    13 18 Отговор
    "интересът към Украйна, към нашата история и култура се е увеличил значително."...Украйна навърши 31 години преди месец, каква ли история и култура имат???
  • 14 Олена 🇺🇦

    10 13 Отговор
    Окрайна е гробище натовско гробище
  • 15 Урюрвкос

    4 5 Отговор
    от статията разбрах че коктейла "кървавата Мери" или Bloody Mary се прави от водка и доматен сок. Без тези два компонента (понякога добавят в малки количества магданоз, зелени маслини и др подправки) няма коктейл с това име а някаква друга напитка. Не съществува коктейл "кървавата Мери" без водка и доматен сок колкото и да се нарича суверенен, независим, със своя култура и език. Водка отделно съществува, доматен сок също но без тях няма "кървавата Мери" .
  • 16 Путинофил

    11 5 Отговор
    Русия никога не е била друга!
  • 17 Как Хитлер загуби войната?

    8 6 Отговор
    Германците получиха шок като разбраха, че вече са утрепали 27 милиона руснака и затова се отръпнаха?
    Разбраха, че Сталин е готов да даде 150 милиона пушечно месо!
    Това е психологически шок за самите германци!

    Коментиран от #21

  • 18 Сандо

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Тоя па":

    А не така!Христос и апостолите му са укри от Галисия,но Юда естествено не е .Освен това наскоро откриха,че Адам е украинец,а като се има предвид,че Бог го е създала по свой образ и подобие,то тогава ... извода е ясен.Макар,че тук ще възникне спор с макетата,защото Историята твърди,че Адам видял един пиян македонец да се търкаля под ябълката и запитал Господ кой е тоя,а Господ му отговорил че не знае,така го бил заварил!
  • 19 Сандо

    3 1 Отговор
    Портников да не се коси,на Емполи ще му връчат Нобелова награда,там са по-правоверни.
  • 20 Лъжците от Украйна бесарабски фронт

    2 11 Отговор
    Са на линия с поредната порция небивалици
  • 21 Хитлер загуби

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Как Хитлер загуби войната?":

    Благодарение на съюзническите си, ако ги нямаше сега Русия нямаше да съществува.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 И те така

    8 2 Отговор
    На снимката се вижда пушечно месо за фронта.
  • 23 Гост

    3 3 Отговор
    Снимката е с униформи от ВСВ. И танк Т 34. Въстановка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хитлер загуби":

    Ако ги нямаше съюзниците нямаше и да има Война . И тогава и сега. Не разбирате ли , че е за суровини се воюва с Русия. Другото е бошлаф.