Отидете към основна версия

2 046 59

Украйна: Изтеглянето от Херсон е поредна руска димна завеса

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • херсон

Последното изявление на Русия за предполагаемата готовност за преговори е поредната димна завеса, целяща да спести време за прегрупиране на силите, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко

Снимка: БГНЕС

Последното изявление на Русия за предполагаемата готовност за преговори е поредната димна завеса, целяща да спести време за прегрупиране на силите.

Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко във Facebook, цитиран от "Укринформ".

"Изявлението на Министерството на външните работи на Русия е поредната димна завеса. Руските официални лица говорят за преговори всеки път, когато руските войски са победени на бойното поле. Москва не се интересува от възстановяването на мира в Украйна", каза говорителят.

Николенко е убеден, че чрез симулиране на готовност за диалог Руската федерация се опитва да спечели време за прегрупиране на силите си, подготовка на новомобилизирани части, разрешаване на проблема с недостига на оръжие и решаване на логистичните проблеми, преди да прибегне до нови вълни на агресия към Украйна.

"Вече преминахме през това през 2014-2015 г.", подчерта говорителят.

Дипломатът също така отбеляза, че онези, които наистина са заинтересовани от мирните преговори, не унищожават градове и села, не убиват цивилни, не разрушават енергийната инфраструктура, не злоупотребяват с жителите на временно окупираните територии и не възпрепятстват доставките на храна.

"Позволете ми да ви напомня, че Украйна многократно е предлагала преговори. Но аз винаги съм виждал или презрителна реакция и изискване да се подчиним на ултиматумите на Кремъл, или пореден акт на геноцид срещу украинците", подчерта Николенко.

Припомняме, че на 9 ноември говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че страната е готова да преговаря с Украйна, "като се вземат предвид реалностите, които се очертават в момента".

Вчера руските военни обявиха изтегляне от Херсон. Официално бе обяснено с опасност от наводнения и бяха обвинени украинците.

Киев вече допусна, че Москва може да лъже с определена цел и изрази предпазливост за изтеглянето.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: