Отидете към основна версия

1 578 16

Ердоган се надява на разговори с Путин в скоро време

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • разговор-
  • зърнена сделка-
  • коментар

Погрешно е да се определя времева рамка на зърнената сделка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се надява да проведе разговори с руския лидер Владимир Путин през следващите дни. „Всъщност по време на последната ми среща с Владимир Путин му казах, че съм на мнение, че е препоръчително той да дойде в Индонезия за срещата на върха на G20. Но той каза: „Нека да оценя ситуацията и ще ви информирам. По-късно стана ясно, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще дойде в Индонезия. През тези 2-3 дни, ако мога да се свържа с него, ще имам възможност да говоря с него за какво мисли той, какви стъпки ще предприемат, какви стъпки могат да предприемат“, цитира вестник „Миллиет“ думите на Ердоган.

Русия се съпротивлява на Запада, който, воден от САЩ, ще я атакува "почти неограничено", каза Ердоган. „Русия не е обикновена държава, тя е мощна държава. Разбира се, Западът, воден от Америка, напада Русия почти без ограничения. Пред лицето на всичко това Русия, разбира се, се съпротивлява“, каза турският лидер.

Ердоган смята, че е погрешно да се определя времева рамка за сделка със зърно. „Мисля, че би било погрешно да се поставят времеви рамки. От друга страна, според мен, трябва добре да очертаем границите на тази сделка и да я финализираме добре. С други думи, както каза президентът на Руската федерация Владимир Путин, тази стъпка може да бъде предприета за африканските страни ... Би било несправедливо да оставим Африка настрана и да изпратим храна в Европа", допълва Ердоган.

На 11 ноември Женева беше домакин на среща на делегацията на ООН, ръководена от заместник-генералния секретар Мартин Грифитс и генералния директор на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Грийнспан, и руската делегация, ръководена от заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин. По-рано ООН съобщи, че е обсъждан износ на храни и торове от Русия. Световната организация призова да се премахнат всички останали пречки пред този износ.

Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли за 120 дни. Те са валидни до 19 ноември и автоматично се удължават за 120 дни, ако никоя от страните (Русия, ООН, Украйна, Турция) не се противопостави.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Оценката на Ердоган за изборите в САЩ

    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че смята предварителните резултати от междинните избори в САЩ на 8 ноември за положителни за неговата с ...
    12.11.2022
    5 106
    9
Новини по държави: