Отидете към основна версия

3 645 125

Нидерландски съд постанови: Руски сепаратисти свалиха малайзийския пътнически самолет в Украйна през 2014 г.

  • украйна-
  • русия-
  • малайзия-
  • боинг

Москва отрича да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съд в Нидерландия заяви днес, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален през 2014 г. с ракета руско производство, изстреляна от поле в Източна Украйна, и че Русия е имала цялостен контрол върху сепаратистките сили по времето, когато е бил свален самолетът, предаде Ройтерс.

Четирима души, свързани с Русия, са обвинени в масово убийство заради предполагаемото им участие в свалянето на самолета, разбил се в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Тогава загинаха всичките 298 души на борда. Към онзи момент в района, където падна самолетът, се водеха сражения между проруските сепаратисти и украинските сили.

Обвиняемите, които са заплашени от доживотни присъди, не са заловени. Предполага се, че те са в Русия, която няма да ги екстрадира. Това са руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко.

Москва отрича да е замесена или отговорна за свалянето на самолета. Днес руското външно министерство каза, че ще проучи становището на съда.

"Ще проучим това решение, защото по всички тези въпроси всеки нюанс има значение. След като проучим съдебния документ, вероятно ще бъдем готови да направим коментар", заяви заместник-говорителят на министерството Иван Нечаев.

Според прокуратурата заподозрените – трима бивши служители на руското разузнаване и украински сепаратистки командир, са помогнали за уреждане и транспортиране на руска ракета "Бук" в Украйна, използвана за сваляне на самолета.

Прехванати телефонни разговори предполагат, че те са мислели, че се целят в украински изтребител.

Трима от мъжете са съдени задочно, а четвъртият не се призна за виновен чрез адвокати, наети от него да го представляват.

Сред загиналите в самолета, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, е имало граждани на 10 страни. Повече от половината от жертвите са били нидерландци.

Съдебният процес се води съгласно нидерландското законодателство. Разследването беше ръководено от Нидерландия, като в него участваха също Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: