Отидете към основна версия

813 1

Тайван обвини китайският лидер в правене на неверни твърдения

  • тайван-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • джо байдън-
  • суверенитет-
  • демокрация-
  • свобода-
  • натиск-
  • съвет по континенталните въпроси

Тайван е готов на всичко, за да защити свободата и демокрацията си

От Съвета по континенталните въпроси на Тайван (МАС) заявиха по-рано тази седмица, че твърденията относно суверенитета на страната, направени от китайския президент Си Дзинпин по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън в Бали, Индонезия, са фактически неверни.

Тайван е „суверенна държава“ и „нито е част от Китай, нито от вътрешните работи на Китай“, се казва в изявление на МАС – най-висшата правителствена агенция на Тайван, занимаваща се с делата през Тайванския проток.

Според външното министерство на Китай, Си е казал на Байдън по време на срещата им, че „тайванският въпрос е в самата сърцевина на основните интереси на Китай“, стои в основата на политическите отношения на Китай и САЩ и е първата червена линия, която не бива да бъде пресичана.

След това Си каза, че разрешаването на този проблем е “въпрос на китайците и вътрешните работи на Китай“, допълвайки, че „всеки, който се стреми да отдели Тайван от Китай, ще наруши фундаменталните интереси на китайската нация. Китайският народ абсолютно няма да позволи това да се случи“.

В отговор на твърденията на Си, от МАС заявиха, че „четирите споразумения“ на Тайван – поредица от червени линии, изложени от президента Цай Ин-уен в нейната реч по случай Националния празник на страната през 2021 г., са в основата на интересите на страната.

Според Цай правителството на Тайван и неговият народ се ангажират да поддържат свободна и демократична конституционна система, като гарантират, че Република Китай и Китайската народна република няма да бъдат подчинени една на друга. Всякакви опити за анексиране или посегателство върху суверенитета на Тайван са недопустими.

От МАС заявиха също, че твърденията на Пекин нямат никакво правно основание и противоречат на волята на народа на Тайван. Нещо повече – нито международната общност, нито народът на страната ще приемат какъвто и да е опит на Китай да наложи политическата си рамка над Тайван или да създаде напрежение в Тайванския проток.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини