Отидете към основна версия

3 820 31

Румъния поиска от Украйна да признае, че молдовски език не съществува

  • приднестровие-
  • румъния-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • молдова-
  • молдовски език-
  • киев-
  • володимир зеленски

Румънският министър е изразил солидарността на Румъния с борбата на украинския народ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба, който е в Букурещ за участие в срещата на външните министри от НАТО. На срещата румънският представител е потвърдил твърдата подкрепа на Румъния за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отново е отправил "многократното искане" към Украйна да признае, че т. нар. молдовски език не съществува, информира телевизия Диджи 24, предаде БТА.

На срещата с Кулеба румънският външен министър е изразил солидарността на Румъния с борбата на украинския народ и армия в агресивната война, разгърната от Руската федерация, се посочва в изявление на румънското МВнР, цитирано от Диджи 24. Двамата министри са обсъдили състоянието на критичната инфраструктура в Украйна, особено на енергийната. Румънският външен министър е уверил, че Букурещ ще продължи да прилага многобройните мерки, приети на национално равнище в подкрепа на Украйна и украинските бежанци. Ауреску е потвърдил също волята на Румъния да се ангажира със западните партньори в подкрепа на усилията за възстановяване на Украйна, съобщи румънското МВнР.

Богдан Ауреску е подчертал още веднъж силната подкрепа на Румъния за евроатлантическата интеграция на Украйна и е припомнил позицията на Румъния за политиката на отворени врати на НАТО. Не на последно място министър Ауреску е припомнил на срещата с Дмитро Кулеба многократното искане на Румъния украинската страна да признае несъществуването на така наречения "молдовски език", се казва още в съобщението на румънското МВнР.

В прессъобщението се посочва, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е благодарил на румънския си колега за домакинството на министерската среща на НАТО в Букурещ, на която е поканена да присъства и Украйна, както и за солидарността и постоянната подкрепа, оказвана от румънските власти на украинския народ. Кулеба е изразил готовност за задълбочаване на сътрудничеството "в духа на добросъседството и необратимото сближаване на Украйна с европейските ценности".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: