Отидете към основна версия

879 10

Правителството на Финландия ще гласува устава на НАТО, докато чака решението на Унгария и Турция

  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Обикновено мнозинство в парламента ще бъде достатъчно за приемането на договора за създаване на НАТО, тъй като не изисква незабавни промени в съществуващото законодателство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Финландия съобщи днес, че е поискало от парламента официално да приеме учредителния акт на НАТО, подготвяйки по този начин страната за членство в алианса, след като то бъде одобрено от Унгария и Турция, предаде Ройтерс.

"Напредъкът с членството ни в НАТО е важно за нас, финландците, но също така и за членовете на НАТО", каза на пресконференция министърът на външните работи Пека Хависто.

През май Финландия и съседна Швеция кандидатстваха за членство в отговор на руската инвазия в Украйна, но при условие, че получат одобрението на всичките 30 страни членки, от които 28 досега са дали положителен отговор. Докато Унгария заяви, че очаква да даде зелена светлина през февруари, Турция отправи обвинения към двете скандинавски страни, че дават подслон на екстремисти, търсени от Анкара, и каза, че трябва да бъде направено повече, преди да бъдат одобрени молбите за членство.

През май 188 от 200 финландски депутати дадоха подкрепата си за молбата за членство, като имаше само 8 гласа против.

Обикновено мнозинство в парламента ще бъде достатъчно за приемането на договора за създаване на НАТО, тъй като не изисква незабавни промени в съществуващото законодателство на Финландия или правомощия за определяне на външната и отбранителната политика, според външното министерство на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: