Отидете към основна версия

1 583 15

Генерал Ристуча: КейФОР няма да толерират насилие в Северно Косово

  • косово-
  • кейфор-
  • сърбия-
  • анджело ристуча

Командващият силите на НАТО предупреди, че има опасност всичко свършено от години в Северно Косово да се провали

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командващият силите на НАТО в Косово КейФОР генерал Анджело Ристуча заяви, че неотдавнашните събития в северната част на Косовска Митровица са тревожни, "особено сега, преди изборите" на 18 декември, съобщава държавната косовска телевизия.

Генералът предупреди, че има опасност всичко свършено от години в Северно Косово да се провали и подчерта, че КейФОР няма да толерират насилие в Северно Косово.

КейФОР са създадени, обучени и имат достатъчно хора, за да изпълняват всякакъв вид задължения в рамките на мандата си, каза генерал Ристуча. Той допълни, че ако обстановката се влоши, КейФОР могат да разчитат на подкрепа от цялата НАТО и 27-те страни членки. НАТО увеличи присъствието си на терен и сме готови да се справим с всяка ситуация, ако са необходими допълнителни сили, но за момента не смятам, че това е необходимо, добави Ристуча.

Същевременно мисията на ЕС ЕУЛЕКС увеличи присъствието на патрулите си в Северно Косово в координация с косовската полиция, съобщиха от мисията, цитирани от вестник "Зъри". Важно е всички хора от всички общности да се чувстват сигурни и да са в безопасност, казаха от мисията. ЕУЛЕКС добавиха, че в зависимост от развитието на ситуацията не може да се изключи допълнително увеличение на броя на специалните полицейски части на мисията в Северно Косово.

Най-малко два взрива бяха регистрирани в Северна Митровица, предаде Танюг. Няма пострадали хора и материални щети, предполага се, че са използвани шокови бомби, които нямат разрушителна сила, съобщи за радио Контакт плус заместник командващият косовската полиция за Северно Косово Бесим Хоти.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини