Отидете към основна версия

1 336 7

Унищожиха морска мина близо до България

  • морска мина-
  • констанца-
  • румъния-
  • мина-
  • водолази-
  • черно море-
  • българия

Водолазният екип е неутрализирал мината чрез разрушаване

Снимка: БГНЕС/ EPA

Морска мина, плаваща в близост до пристанището на румънския черноморски град Констанца, е била неутрализирана днес чрез унищожаване от военни водолази, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Румънските военноморски сили.

Мината се е носела в морето на около 2,5 морски мили от северния вълнолом на пристанище Констанца. За присъствието ѝ е било съобщено на румънските власти в събота сутринта около 8.00 ч. от турския товарен кораб "Ахмет Кан". В съответствие с оперативните процедури началникът на Военноморския щаб вицеадмирал Михай Панаит е разпоредил бърза намеса на водолазната група за обезвреждане на взривни устройства, която е на постоянно бойно дежурство, и подготовка за плаване на миночистача „Вицеадмирал Константин Белеску".

Водолазният екип е неутрализирал мината чрез разрушаване, след като са били взети всички мерки за безопасност. Мисията е приключила около 10,40 ч. без намесата на кораба миночистач. Румънските военноморски сили посочват, че от началото на войната в Украйна досега са потвърдени и унищожени около 40 морски мини в западната част на Черноморския басейн.

Това е четвъртата намеса на бойните водолази от румънските военноморски сили за неутрализиране на морска мина. Първата интервенция се състоя през март на около 70 км от нос Мидия, втората беше извършена в края на юли в района на курорта Ефорие на около 4 км от брега, а третата мисия беше осъществена през септември, уточняват от Румънските военноморски сили, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: