Отидете към основна версия

893 9

В Гърция съдят правозащитник, подпомагал нелегални миграни

  • мигранти в гърция

Според изготвения обвинителен акт Димитрас е участвал в организирани действия за трафик на нелегални мигранти в Гърция

Снимка: Shutterstock

След продължително разследване на незаконния трафик на мигранти в Гърция, директорът на Гръцката обсерватория за Хелзинкските споразумения, Панайотис Димитрас, е изправен пред съд на югоизточния гръцки остров Кос по обвинения за участие в престъпна група, пише атинският вестник "Катимерини".

Според изготвения обвинителен акт Димитрас, който е добре познат на съдебните власти поради стотиците дела, които е завел през годините по правозащитни каузи, е участвал в организирани действия за трафик на нелегални мигранти в Гърция. Той беше обвинен заедно с Томи Олсен, основател и директор на норвежката неправителствена организация Aegean Boat Report.

Обвиненията срещу Димитрас са повдигнати с утежняващото обстоятелство, че са извършени в професионален контекст, тъй като, както е посочено в обвинителния акт, е ясно, че дейността на Гръцката обсерватория на Хелзинкските споразумения е предназначена да бъде използвана "за извършване на деянието многократно и за получаване на доход."

Димитрас беше призован в сряда от разследващите органи, за да даде показания, но поради разногласия между следовател и прокурор в следващите дни съдебният съвет ще реши дали той да бъде задържан временно или не.

Преди два месеца "Катимерини" разкри две досиета, заведени от Гръцката брегова охрана срещу турски трафиканти на хора, както и срещу ръководителите на две добре известни НПО от Гърция и чужбина. Преди това бяха проведени разследвания с помощта на Националната разузнавателна служба (EYP), които разкриха директни комуникации между трафиканти от турското крайбрежие и доброволци в Гърция, преди лодките с бежанците и мигрантите да започнат пътуването си към островите в Източно Егейско море, а именно Кос и Фармакониси. Твърди се, че е била обменяна информация за часа на заминаване, маршрута и часа на пристигането им на гръцките острови.

Подобна дейност попада в обхвата на разпоредбите на Закон 4251 за "улесняване на влизането на граждани на трети страни на гръцка територия" и води до тежки наказания.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: