Last news in Fakti

22 Декември, 2022 18:15 891 9

В Гърция съдят правозащитник, подпомагал нелегални миграни

  • мигранти в гърция

Според изготвения обвинителен акт Димитрас е участвал в организирани действия за трафик на нелегални мигранти в Гърция

В Гърция съдят правозащитник, подпомагал нелегални миграни - 1
Снимка: Shutterstock

След продължително разследване на незаконния трафик на мигранти в Гърция, директорът на Гръцката обсерватория за Хелзинкските споразумения, Панайотис Димитрас, е изправен пред съд на югоизточния гръцки остров Кос по обвинения за участие в престъпна група, пише атинският вестник "Катимерини".

Според изготвения обвинителен акт Димитрас, който е добре познат на съдебните власти поради стотиците дела, които е завел през годините по правозащитни каузи, е участвал в организирани действия за трафик на нелегални мигранти в Гърция. Той беше обвинен заедно с Томи Олсен, основател и директор на норвежката неправителствена организация Aegean Boat Report.

Обвиненията срещу Димитрас са повдигнати с утежняващото обстоятелство, че са извършени в професионален контекст, тъй като, както е посочено в обвинителния акт, е ясно, че дейността на Гръцката обсерватория на Хелзинкските споразумения е предназначена да бъде използвана "за извършване на деянието многократно и за получаване на доход."

Димитрас беше призован в сряда от разследващите органи, за да даде показания, но поради разногласия между следовател и прокурор в следващите дни съдебният съвет ще реши дали той да бъде задържан временно или не.

Преди два месеца "Катимерини" разкри две досиета, заведени от Гръцката брегова охрана срещу турски трафиканти на хора, както и срещу ръководителите на две добре известни НПО от Гърция и чужбина. Преди това бяха проведени разследвания с помощта на Националната разузнавателна служба (EYP), които разкриха директни комуникации между трафиканти от турското крайбрежие и доброволци в Гърция, преди лодките с бежанците и мигрантите да започнат пътуването си към островите в Източно Егейско море, а именно Кос и Фармакониси. Твърди се, че е била обменяна информация за часа на заминаване, маршрута и часа на пристигането им на гръцките острови.

Подобна дейност попада в обхвата на разпоредбите на Закон 4251 за "улесняване на влизането на граждани на трети страни на гръцка територия" и води до тежки наказания.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 любопитен

    14 0 Отговор
    На канлалджиите така ли им казват вече?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вкарай го за 10 години

    6 0 Отговор
    Без право на обжалване.Кат се изсипят в герция и кат видят кво е
    и,че през ферито не стаа и пълзешком през Македония и България по посоката на полярната звезда.После нема Шенген.
  • 6 За протокола

    13 0 Отговор
    НПО-та са най-големите и топ трафиканти! Има безброй случаи в които директно ходят с кораби да ги събират и уж са ги намерили в морето и после почва едно изнудване на граничните влаcти, къде да ги стоварят! Дано гърците успеят да го оcъдят този и подобни на него и да дадат ясен знак на останалите нпо "спаcители" на Соpoc!
  • 7 Еее, сега

    6 0 Отговор
    нашите законотворци още ли не са разбрали защо нелегалните заобикалят Гърция и шетат през нашата територия. И понеже продължават да се правят на неразбрали, за пореден път да кажа, че в Гърция почти няма човек, който да се навие за трафик, щото панделата му е гарантирана. Тук най-много да му се скарат. /че се е издънил, не за друго/, или с хиляда зора условно.
  • 8 мирон

    5 0 Отговор
    сега този грък го усъдете в централния затвор при бай сандьо да му стане новата булка и ще забрави до живот за каналджииството си .........
  • 9 Кон

    3 1 Отговор
    Турците който бият ги крадат ги и ги пръстат да се удавят кой ще ги съди?
Новини по държави: