Отидете към основна версия

13 899 59

Разногласия между Натаняху и Зеленски

  • израел-
  • украйна-
  • бенямин нетаняху-
  • володимир зеленски-
  • решение-
  • оръжие

Двамата са разговаряли по телефона на 30 декември 2022 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Володимир Зеленски отхвърли искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху да гласува против резолюцията на Общото събрание на ООН за окупацията на палестинските територии, тъй като не е получил съгласие за доставка на израелски оръжия на Украйна, съобщава Axios, позовавайки се на правителствени източници в двете страни.

Според изданието телефонен разговор между Нетаняху и Зеленски се е състоял на 30 декември 2022 г. вечерта. Нетаняху поиска от украинския пратеник да се противопостави на резолюция, призоваваща международен съд да излезе с правно становище относно последиците от окупацията на палестинските територии.

Зеленски е казал в разговор с Нетаняху, че в замяна на гласуване против резолюцията той иска новото израелско правителство да промени политиката си и да предостави на Украйна отбранителни системи срещу руски атаки с помощта на балистични ракети и дронове, според украински източник.

Както беше отбелязано, Нетаняху не е поел ангажименти, но е казал, че е готов да обсъди исканията на Зеленски в бъдеще. Президентът на Украйна не е харесал отговора и не се е съгласил да гласува против резолюцията. Вместо това той е инструктирал посланика на страната си в ООН да не присъства на гласуването.

Високопоставен източник от Тел Авив заяви, че Израел също е разочарован, че вместо да се въздържи, Украйна е избрала просто да пропусне гласуването.

В резултат на това Общото събрание на ООН одобри резолюцията: 87 страни гласуваха за, 24 против и 53 се въздържаха.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.

Свързани новини