Отидете към основна версия

1 437 13

Хулуси Акар: Западът трябва да благодари на Ердоган

  • запад-
  • турция-
  • ердоган-
  • русия-
  • украйна

Затова че Турция действа като посредник между Москва и Киев

Източник: БГНЕС

Ръководството на Турция трябва да запази възможността да води пълноценен диалог с Русия и да действа като посредник между Москва и Киев. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар в интервю за британския в. "Файненшъл таймс", публикувано вчера.

Някой трябва да разговаря с Русия. Без диалог ще стигнем до задънена улица. Трябва да очакваме Западът да благодари на нашия президент (Реджеп Тайип) Ердоган, добави Акар, който говори пред британското издание преди визитата си в Лондон.

Той заяви, че през изминалата година Ердоган често е бил посредник между Русия и Украйна. Акар отбеляза също, че преговорите с участието на Турция, при които бе постигнато споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, може да бъдат модел за мирно споразумение между Русия и Украйна. Той също така повтори призива за "хуманитарно примирие" между страните в конфликта.

Освен това турският министър на отбраната коментира и критиките, че Анкара спъва членството на Швеция и Финландия в НАТО. Според него "това не е повод за безпокойство". Акар изтъкна, че Турция е незаменим член на алианса, който "никога не би действал в разрез със съюзниците".

Напълно подкрепяме политиката на отворени врати на НАТО. Както ние уважаваме желанието на страните-кандидатки да станат членове на Алианса, така и те трябва да уважават нашите интереси в сферата на сигурността, подчерта той.

Искаме този проблем да бъде решен, но не можем да направим нищо. Очакваме Швеция и Финландия да приключат работата си и да решат проблема, добави Акар.

Двете скандинавски държави подадоха молба за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване бе блокиран от Анкара, която настоява те да обявят за терористични организации кюрдски групировки и да екстрадират хора, обвинени в тероризъм и в участие в опита за преврат, извършен в Турция през 2016 г.

Във връзка с отношенията между Турция и САЩ Акар заяви, че е "оптимист" по отношение на шансовете за положително решение от страна на Вашингтон във връзка с продажбата на изтребители Ф-16 на Анкара.

Искаме да увеличим способностите на въоръжените си сили, а САЩ искат страните от НАТО да харчат повече за отбрана, но ни налагат ограничения (за военното оборудване, което можем да купим), каза министърът.

Той заяви, че Анкара би била склонна към сближаване с Вашингтон, тъй като САЩ са "стратегически партньор" на Турция и двете страни споделят едни и същи "цели и ценности". Същевременно той призова САЩ да "прекъснат порочния кръг" и да спрат да подкрепят сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Според Анкара СЗН са свързани с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: