Отидете към основна версия

3 557 111

"Русия е в плен на хунта престарели чекисти"

  • владимир путин-
  • чекисти-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • война-
  • иван павлов-
  • иван сафронов

При Путин руският съд изгуби своята независимост, а страната попадна в плен на малка група престарели чекисти около сегашния шеф на Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Адвокатът от Санкт Петербург Иван Павлов, който е основател на независимото обединение на юристи и журналисти „Команда 29", трябваше да напусне Русия, след като бе обвинен в разгласяването на следствена тайна. Той е работил по редица важни дела, свързани с въпросите на държавната тайна, бил е и адвокат по делото за забрана на структурите на Навални.

Може ли да се говори за съдебна справедливост в днешна Русия? Имат ли възможност адвокатите да вършат работата си?

И. Павлов: Имаше времена, когато можеше да се разчита на справедливост в съдилищата. Периодът от началото на 1990-те до първите години от новото хилядолетие бе период на романтична демокрация. След това между 2005-а и 2010-а Владимир Путин започна да обновява съдийския състав - местата на съдиите бяха заети от помощник-съдии, секретари на съдебни заседания, от много послушни хора, верни на системата. Днес тези хора вече са окупирали цялата съдийска колегия и тя вече не работи според закона, а изпълнява указания, които ѝ се спускат - даже от телевизора.

Що се отнася до адвокатите, те сега са никой, но и преди никой не ги слушаше. В работата си по-рано, освен да се опираме на закона, можехме да се възползваме и от публичността - без да разкриваме държавни тайни разказвахме на обществеността какво става зад закритите врати, разкривайки абсурда и нарушенията на човешките права, извършвани в атмосфера на секретност. Например във връзка със случая на няколко жителки на Сочи, обвинени в държавна измяна заради есемеси. Историята е още от 2008-а година, когато жените видели през града да минава натоварена с военна техника влакова композиция. Шест години по-късно - през 2014-а - всички тези жени бяха издирени, арестувани и обвинени в държавна измяна. Бяха осъдени на дълги години затвор, защото някои експерти открили в тези есемеси държавната тайна на ядрената супердържава, сместена в 70 знака. Успяхме с помощта на гласността да им помогнем, след като на пресконференция журналист зададе на Путин въпрос за тяхната вина. Той трябваше някак да реагира и в крайна сметка те бяха помилвани.

Един от най-забележимите шпионски процеси напоследък е делото на журналиста Иван Сафронов, обвинен в държавна измяна под предлога, че предавал секретни данни на чуждестранните спецслужби. Той вече е осъден, но какво можете да ни кажете за това дело?

И. Павлов: Делото е уникално, а Иван е уникален човек, направо герой. Дори и следователят беше наясно, че в случая на може да става и дума за държавна измяна - задържаха го само, за да издаде източниците си. Знаейки, че не е виновен, му предложиха просто да направи признание и така да получи минимално наказание - предлагаха му седем години. Иван каза „не". Така защити професионалните си права, правото да запази журналистическата тайна, своите източници. Но той ще излезе след няколко години - ясно е, че е заложник на един човек.

Как така ще излезе, след като срокът на наказанието му е 22 години? Още повече, че сега се води война.

И. Павлов: Много неща зависят от изхода на тази война и от това колко време ще продължи. Защото говорим за един човек с неголяма група около себе си - хунта престарели чекисти, взели в плен цялата страна и започнали кърваво клане в центъра на Европа. Те няма да останат дълго на власт - по естествени причини. И сега много хора по света искат смъртта на този човек. Той би могъл поне да се простуди.

Сафронов ще излезе, защото Путин ще умре?

И. Павлов: Ще излезе не само Сафронов. Има толкова заложници на този човек, че стига да си отиде, следващият лидер няма да може да удържи тази маса политически затворници зад решетките.

А смятате ли, че може да се стигне до съд срещу Путин в Хага?

И. Павлов: Дори Путин вече да го няма, трябва да има съд. По-скоро международен, защото събитията, които се случват сега, не предполагат взимането на решение в рамките на една страна - нужен е международен трибунал.

Автор: Константин Егерт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 73 гласа.

Свързани новини

  • Украйна поиска изтребители Ф-16

    След като си осигури доставки на танкове, Украйна сега ще се опита да получи съвременния изтребители като американските Ф-16, заяви днес съветник на у ...
    25.01.2023
    5 445
    223
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания