Отидете към основна версия

3 426 66

НАТО разработва план за участие в няколко конфликта едновременно

  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна

След като всички точки от ръководството бъдат съгласувани, командването на НАТО ще разработи по-подробни изисквания за всеки член на Алианса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО разработва план за участие в няколко конфликта едновременно, включително и извън зоната си на отговорност, съобщава "Блумбърг" и ТАСС.

Очаква се министрите на отбраната от страните членки на Алианса да подпишат класифициран наръчник по време на срещата си на 14-15 февруари в Брюксел. Той ще съдържа потенциални планове за действие, в случай че НАТО се включи в конфликт с "висока интензивност", в изпълнение на член 5 от Договора на Алианса за колективна отбрана, както и при сблъсък "извън зоната на отговорност" на военния съюз.

Документът ще включва и изисквания за военните инвестиции на съюзниците. По-конкретно, на страните членки ще бъде предложено да пренасочат инвестициите към сектори, които са най-важни от гледна точка на колективната сигурност, като танкови сили и противовъздушна и противоракетна отбрана, разкри високопоставен източник от НАТО пред "Блумбърг".

Той допълни и че на срещата в Брюксел ще бъдат обсъдени инвестиции в цифрова модернизация на страните членки.

След като всички точки от ръководството бъдат съгласувани, командването на НАТО ще разработи по-подробни изисквания за всеки член на Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: